Brugata matr. nr. 44 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

På 1700- og deler av 1800-tallet var det en tomt som het Storgaden 44 i Brugata. Denne bygningen ble imidlertid revet i en gang i løpet av siste halvdel av 1800-tallet. Om man undersøker kart over Oslo fra 1860, kan man nemlig se at Storgaden 44 fortsatt står oppført som tomt her, men i kart fra 1900 er tomten borte.[1]

Beskrivelse av tomten i 1766

I 1766 var det Poul Poulsen som eide tomten, og den ble taksert til 560 riksdaler. Det var en hovedbygning, en sidebygning og en bakbygning på tomten, og de var alle en etasje høy og bygget av lafteverk.[2]

Beskrivelse av tomten i 1797

I 1797 var det kjøpmann Jens Jacobsen Barbøl som eide tomten, og den ble taksert til 800 riksdaler. Det var tre bygninger på tomten, og ett vedskjul.

Forbygningen var av lafteverk, en etasje høy og med steintak. I bygningen var det to værelser, med to tobbelte jernkakkelovner. Det var også tilføyd en bygning der, som var to etasjer høy, av bindingsverk og dekket med takstein. Der var det syv fag vinduer vendt mot gaten, ett fag vindu vendt mot gården, et bryggerhus med skorstein, ett kjøkken med skorstein og et værelse med en dobbel kakkelovn.

Den andre bygningen befant seg på søndre side av gården. Den var en etasje høy, bygget av lafteverk og hadde steintak. Her var det korn- og oppbevaringsboder. Den tredje bygningen på gården var en bakbygning som var to etasjer høy og dekket med takstein. Denne var også innrettet til oppbevaringsboder, og hadde i tillegg et loft. Vedskjulet befant seg på nordre side av gården, var bygget av bindingsverk, hadde steintak, var en etasje høy og hadde i tillegg et loftsrom.[3]

Beboere i 1801

I 1801 bodde den 49 år gamle kjøpmannen Jens Jacobsen her, sammen med sin 39 år gamle kone, Karen Svensdatter, deres fem barn og tjenestefolk. Barna deres var 13 år gamle Maren Jensdatter, ti år gamle Sophia Jensdatter, ni år gamle Martine Jensdatter, syv år gamle Andreas Jensen og seks år gamle Hendrick Jensen. Tjenestefolkene var 30 år gamle Anne Olsdatter og 30 år gamle Kary Tolleffsdatter.[4]

Beskrivelse av tomten i 1804

I 1804 var det kjøpmann Jacob Monsen som hadde tatt over tomten, og den ble taksert til 3000 riksdaler. Det var to bygninger på tomten.

Hovedbygningen, var vendt mot gaten og bygget i vinkel. Den bestod av bindingsverk og mur, hadde steintak og var to etasjer høy. I denne bygningen var det i underetasjen to værelser, ett kjøkken med skorstein, en krambod, ett portrom, ett oppbevaringskammer, en bjelkekjeller og et bryggerhus med skorstein. I andre etasje var det tre værelser og en stor sal, og helt øverst, under taket, var det kornbinger rundt omkring. I hvert værelse var det treetasjes og dobbelte kakkelovner, og i alle værelser fantes det to fag dobbelte vinduer. Hovedbygningen ble i seg selv taksert til 2700 riksdaler.

Den andre bygningen på tomten var også en vinkelbygning, og befant seg på vestre side i gården. Denne bygningen var laget av delvis lafteverk og delvis bindingsverk, hadde steintak og var to etasjer høy. Her var det to boder og en del spiltau, samt et loft for oppbevaring av fór.[5]

Beskrivelse av tomten i 1819

I 1819 var det tobakksspinneren Ole Johansen som eide tomten, og den ble taksert til 4120 spesidaler. Det var tre bygninger på tomten.

Hovedbygningen var en vinkelbygning, vendt mot gaten, to etasjer høy og bestående av mur og bindingsverk. Det var tre kjellere i bygningen, den ene av dem et bryggerhus. I første etasje var det fem værelser, ett kjøkken og ett spiskammer. I andre etasje var det tre værelser, ett «pultekammer» (trolig et oppbevaringsrom for diverse ting som ikke ble brukt) og ett kjøkken. Ellers var det et kornloft i bygningen, en trapp og en åpen svalgang. Syv av værelsene var malte, og det fantes tre toetasjes og to treetasjes ovner i bygget. Hovedbygningen ble i seg selv taksert til 3300 spesidaler.

Den andre bygningen befant seg på søndre side av gården. Den var to etasjer høy, og bestod av bindingsverk og mur. I første etasje var det et portrom og en bod. I andre etasje var det ett værelse, en toetasjes kakkelovn og en åpen svalgang.

Den tredje bygningen befant seg på vestre side av gården. Den var to etasjer høy, og bestod også av bindingsverk og mur. I første etasje var det tre boder, ett toalett og en binge. I andre etasje var det to boder og en åpen svalgang.[6].

Kilder