Angrepet på Oslo 1137

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Bybrannen i Oslo 1137)
Hopp til navigering Hopp til søk

Angrepet på Oslo 1137 er det første angrepet vi kjenner til mot Oslo. Det fant sted på våren eller sommeren 1137, mens Inge Krokrygg satt som konge i Oslo. Angrepet ble leda av danskekongen Erik Emune, som hadde alliert seg med den avsatte kong Magnus Blinde. Magnus ønsket å få tilbake tronen i samarbeid med Sigurd Slembe, mens Erik ville ha tilbake dansk kontroll over Viken slik det hadde vært under ladejarlene.

Ifølge Heimskringla kom Erik Emune med 600 skip til Norge. Dette må være en kraftig overdrivelse, som det ikke er grunn til å sette noen lit til. Det gikk fredelig for seg på østsida av Oslofjorden, men ved Tønsberg hadde flere av Inge Krokryggs lendmenn samlet seg under ledelse av Vatnorm Dagsson, bror av Gregorius Dagsson. Danskene fikk ikke kommet i land, ikke engang for å få hentet mann, og mange skal ha falt før de seilte videre innover mot Oslo. Der var det Tjostolv Ålesson som ledet Inges styrker; Inge selv var på dette tidspunkt bare to eller tre år gammel. Sagaen forteller flere steder at kong Inge kjempet mot danskene, men dette er åpenbart en omskrivning for at hans menn gjorde det i hans navn.

Da det ble klart at fiender var på vei mot byen ble en del verdifulle gjenstander reddet i sikkerhet. Viktigst var Hallvardsskrinet. Legenden forteller at kvelden før fiendeflåten kom forsøkte så mange mann som kunne komme til å bære skrinet, men klarte det ikke. Men da flåten var synlig ved Hovedøya forsøkte fire mann, og de klarte med letthet å bære skrinet. Tjostolv fulgte skrinet oppover mot Raumarike.

Erik Emune ledet sine menn inn i byen, og noen av dem fulgte etter Tjostolv. Han skjøt en mann ved navn Åskjell, en av Erik stavnbuer, med ei pil i halsen. Dette skuddet blir spesielt framheva i sagaen, fordi det ikke var noe annet bart sted på mannen enn halsen, og pila traff så godt at odden stakk ut gjennom nakken. Tjostolv fortsatte mot Raumarike, og samlet der menn som han tok med nedover til Oslo igjen. De kom tilbake neste morgen, og hadde da en hær som var stor nok til å jage Eriks menn.

Danskekongen satte byen i brann før han flyktet, og blant annet Hallvardskatedralen ble brent sammen med mange andre bygninger. Danskene seilte utover, og overalt hvor de forsøkte å gjøre landgang ble de jaget, og hver gang falt noen flere dansker. De fikk så vite at Inges flåte lå i Hornborusundene, ved dagens Hamburgsund i Bohuslän. Erik Emune valgte da å flykte mot Danmark. Alliansen mellom ham og Magnus Blinde ble brutt, da Erik følte seg ført bak lyset ettersom Magnus hadde sverget at ingen ville tørre å kjempe imot hvis han dro på krigstog mot Norge.

Kilder