Byggmakker Skui

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det daværende Strand Trelast, med Hagabråtan bak, og Ringeriksveien og Isielva foran.
Fra innkjørselen, mens høvleriet fortsatt var i drift. Skuibakken i bakgrunnen.
Foto: Bærum bibliotek (1982).

Byggmakker Skui i Ringeriksveien 256 på Skui i Bærum er en handelsbedrift som driver salg av trelast og byggevarer.

Virksomheten ble startet av Anton Strand, som kjøpte gården Hagabråtan på Skui i 1905 og etablerte Anton Strand Trelast i 1907. Han kjøpte tømmer på rot og sagde til trelast og virke ved flere faste sager rundt om i Bærum. Strand hadde også en «lokomobil», en mobil dampsag, som gjorde ham i stand til å påta seg oppdrag i hele Oslo-området.

Strand Trelast opplevde en oppgangsperiode i forbindelse med gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig og ytterligere vekst i forbindelse med den økte boligbyggingen i Bærum fra 1960-årene. Virksomheten dreide seg gradvis i retning av detaljhandel, og en egen jernvarehandel ble åpnet i 1975. Samme år sluttet selskapet å skjære tømmer. Da høvleriet ble stengt i 1985, ble Strand Trelast en ren handelsvirksomhet.

Selskapet ble medlem av Byggmakker-kjeden i 1992 og åpnet nytt stort byggevarehus i 1996. De store byggevarekjedene gjorde sitt inntog, og i oppgangsperioden i 1999 ble driften av Byggmakker Strand Trelast solgt til Byggmakkers eierselskap Norgros AS, et heleid datterselskap av det finske handelskonsernet Kesko OY. Selskapet endret navn til Byggmakker Skui i 2003. Varehuset ledes av Nils Vogt-Kielland, hadde 28 ansatte og omsatte for 82 mill. kr i 2006.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Byggmakker Skui er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9296236° N 10.4438018° Ø