Widerøes Flyveselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Widerøe Flyveselskaps flyfoto fra Dønna kommune : Parti fra Skaga.
Foto: K. Haugen (1964).
Viggo Widerøe var blant selskapets grunnleggere. Her fotografert rundt 1940.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.

Widerøes Flyveselskap ble startet i 1934, Norges eldste nåværende flyselskap. Grunnleggerne var en gruppe flyentusiaster som vinteren 1933 hadde arrangert flystevner, men som nå ville gjøre flyvningen mer profesjonell. De tre mest markerte i denne pionérgruppen var brødrene Arild og Viggo Widerøe samt Helge Skappel. Selskapets første fly var en nyinnkjøpt fem-seters Waco Cabin fra USA, fløyet hjem til Norge av Viggo Widerøe. Skappel hadde utdannelse i fotogrammetri ved siden av å være flyger, og hans hovedoppgave ble å bygge opp selskapets fotoavdeling.
På den første ruteturen i 1934 brukte flyet 6 timer fra Oslo til Harstad. Dette var ny rekord, og gjennomsnittsfarten var 182 km/t.

Widerøes flypark besto av sjøfly med skiunderstell for vinterbruk, og vinterflyvninger ble drevet i fjellet og fra isen på Bogstadvannet fra 1935 til virksomheten ble flyttet til Fornebu i 1946. Sommerbasen var på Ingierstrand i samme periode. I 1934 fikk selskapet konsesjon for en daglig passasjer- og postrute fra Oslo (Ingierstrand) til Kristiansand, Stavanger og Haugesund. Ved utgangen av stiftelsesåret hadde Widerøe fem fly, det var fløyet 255 000 km og fraktet 6100 passasjerer. Flyfotograferingen ble utviklet til en viktig del av virksomheten, og bidrog til å holde det unge flyselskapet økonomisk i luften frem til krigsutbruddet.

Etter flyttingen til Fornebu i 1946 fortsatte Widerøe med passasjer- og postflygninger med sjøfly, og etter hvert ble hovedtyngden av virksomheten lagt til Nord-Norge. Her ble det fløyet med Otter, som senere ble avløst av Twin Otter da kortbaneflyplassene ble en realitet. Da kortbanerutenettet ble lagt ut på anbud, sto Widerøe godt rustet, og fikk kontrakter for flyvninger i det meste av landet. Dagens Widerøes Flyveselskap flyr også ruter utenfor kortbanenettet, både nasjonalt og internasjonalt, i hovedsak med flytypen Dash 8, og kaller seg selv Nordens største regionale flyselskap.

Widerøes Flyveselskap har hovedkontor i Tromsø. Lars de Lange Kobberstad fra Billingstad er adm. direktør. Selskapets avdeling i Bærum flyttet fra Sandvika til Fornebuveien 38 i 2008.

Fotogrammetriavdelingen ble skilt ut og gikk inn i kart- og oppmålingsselskapet Fjellanger-Widerøe Foto AS.

Se også

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Widerøes Flyveselskap er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.