Central Jama'at-e Ahl-e Sunnat

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Central Jama'at-e Ahl-e Sunnats moské med sin karakteristiske postmoderne minaret.
Foto: Olve Utne (2008).

Central Jama'at-e Ahl-e Sunnat, også kalt Jamea Masjid, er en islamsk menighet med moské på Tøyen i Oslo. Menigheten ble grunnlagt i 1977 som Anjuman-e Hanfia, og formelt registrert som trossamfunn under sitt nåværende navn i 1979. Pr. 2015 har menigheten i overkant av 5000 medlemmer.

I 1974 åpna Islamic Cultural CentreGrønland som Norges første moské. Den fulgte deobandi-retninga av sunni-islam, og etter hvert oppsto det et ønske om en egen moské for sunni-muslimer som fulgte barelwi-retninga, som var den dominerende retninga blant pakistanere i Norge. Bygningen de kjøpte i Urtegata 11 var opprinnelig et næringsbygg, som ble omgjort til moské. I 2005 ble denne revet, og det kom et nybygg tegna av Pride Architects v/ Frithjof Wiese på eiendommen i 2006. Bygningen Islamsk Kunnskaps- og Kultursenter og Moské er over tre etasjer med sokkeletasje. Minareten har en postmoderne utforming i stål og glass. Den har plass til 5400 personer, og er Nordens største moské.

Moskeen har bibliotek, og tar ofte imot skoleklasser for omvisning. Stiftelsen Jamia Islamia Hafiz er knytta til moskeen, og driver koranskole flere steder i Oslo-området.

Deler av menighetens arkiv befinner seg i Oslo byarkiv.

Kjelder

Koordinater: 59.91461° N 10.76393° Ø