Christianssands Bryggeri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ølbrikke fra Christianssands Bryggeri, med skipet «Sørlandet». Trolig fra 1980-åra eller noe tidligere.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011).

Christianssands Bryggeri ble etablert i 1856 av konsul Ole Jacob Mørch. Det er nå en del av Hansa Borg Bryggerier. Dagens lokaler ligger i Setesdalsveien 17.

Mørch kom aldri skikkelig i gang. I 1859, før bryggeriet var ferdig bygd, solgte han anlegget sammen med sine andre foretak, etter at Krimkrigen førte til trangere tider. Konsul Jørgen Christiansen kjøpte det for 22 000 riksdaler, og fullførte raskt bygginga. Høsten 1859 ble produksjonen satt i gang. Som eneste bryggeri i en by som da hadde omkring 11 000 innbyggere viste det seg å være en god forretning.

Bryggeriet ble drevet av slekta Christiansen helt til 1964. Da tok Tou Bryggeri i Stavanger over aksjemajoriteten. Siden var det flere eiere, blant annet Sørlandsvekst og det svenske bryggeriet Spendrups. I 1999 tok så Hansa Borg Bryggerier over som eier.

Siden 1932 har bryggeriet brukt vann fra Christian IVs kilde. Den skal angivelig ha blitt funnet av bryggeriets rørlegger som gikk med ønskekvist. Vannet ligger på 32 meters dyp, og holder 9–10 grader hele året.

Venneforeninga CB-ølets venner ble stifta i 1988 for å bidra til å bevare bryggeriets lokale tradisjoner.

I 2011 fikk bryggeriet utstyr for tapping på boks, og i 2015 ble flaskelinja oppgradert.

Ut over ølproduksjonen er Christianssands Bryggeri særlig kjent for sin mørkebrune julebrus, som er ettertrakta vare både lokalt og blant utflytta sørlendinger, og er julebrusen med høyest produksjon i Hansa Borg-konsernet.

I mars 2022 ble det meldt at Hansa Borg Bryggerier legger ned driften i Kristiansand, der det på det tidspunktet var 28 ansatte. Hansa Borg Bryggerier hevdet årsaken var at anlegget var gammelt, og ikke ville være lønnsomt å oppgradere i henhold til moderne krav til bærekraftig produksjon, men denne årsaksforklaringen bestrides, både av flere av bryggeriets egne ansatte, og kanskje særlig av lokale næringsdrivende, som ønsket å kjøpe ut såvel bryggeriet og merkevaren ("CB Pilsner"), for å fortsette produksjonen, noe de nektes av Hansa Borg Bryggerier. Vedtaket om nedleggelse kom kort tid etter at danske Royal Unibrew tok over alle aksjene i Hansa Borg Bryggerier. Direktør Lars Giil hevdet nedleggelsen ble avgjort før Royal Unibrews overtakelse. Hansa Borg Bryggerier har uttalt ønske om salg av bryggeritomten, som av eiendomsmeglere omtales som særs verdifull, forutsatt en omregulering til boligformål. En bred allianse av bystyrets gruppeledere kontret tidlig med at noen omregulering fra industri var uaktuelt, med underliggende ønske om at bryggeriet skulle forbli operativt, som identitetsbærer for byen Kristiansand.

CB-ølet skal etter planen brygges videre i Sarpsborg etter nedleggelsen.

Litteratur og kilder