Christoffer Hansen Nygård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christoffer Hansen Nygård (født 4.august 1771, død 16.januar 1847) var født i Vardal og levde de siste tiårene av livet i Vestre Toten.

Livsløp og familie

Christoffer var født 4.august 1771[1] på garden Nygård nedre i Vardal som sønn av sjølfolkene Hans Olsen Nygård og Johanne Pedersdatter Skonhovd. Han var det yngste barnet i en søskenflokk på seks.[2]

Ved folketellingen i 1801[3] var Christoffer 30 år og bodde hos sin søster og svoger på Skårstad i Vardal. Han hadde en dobbelt tittel: soldat og skredder. Han var "nasjonal soldat", altså utskrevet, til forskjell fra de vervede.

Christoffer giftet seg 13.april 1801[4] med Marte Svendsdatter Koll.

Som soldat måtte Christoffer til fronten ved svenskegrensen i 1808. Det finnes bevart en avskrift av et brev som Christoffer skrev, eller fikk skrevet, ved fronten. Brevet er sendt fra Høland 19.mai 1808 og er stilet til hans søster Kari.[5] Brevet beskriver hvordan «ieg haver gaat blant døde mennesker og hæste og set blodet i hulene i Veyen» ... Og «vi haver set fienden mange Gange og veret opstilt og med finger på hanen til færdig for at angribe han men enu har han undfløyet.»
«Hils Marte Kold fra hendes mand», lød Christoffers sluttord i brevet, der han også uttrykte at «jeg haver min gode kone» .

Parets eneste barn ble født 5.desember 1808.[6] Det var en sønn som fikk navnet Hans og ble døpt i Haug kirke i Vardal. Familien bodde på denne tiden på en eiendom under Bjugstad i Vardal (Syverstuen).

I 1820 – uten nærmere dato – ble det skrevet i Vardal kirkebok at familien flyttet til Toten.[7] Den nyinnkjøpte garden MorterudReinsvoll ventet dem. Skjøtet ble av ukjente grunner utstedt i navnet til den mindreårige sønnen Hans, som på denne tiden var 12 år.

Christoffer Hansen ble 77 år gammel, og døde 16.januar 1847[8]) på Morterud.

Referanser

Litteratur og kilder

Videre lesning

Christoffer Hansen Nygård inngår på anetavle i artikkelen om O.C. Prestesæter