College Fyllepennfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorn og College fyllepenner. De er produsert mellom 1950 og 1954. Bildet er tatt av Anders Kristiansen.

College Fyllepennfabrikk A/S fikk navnet sitt i 1952. Opprinnelig het fabrikken Dorn Fyllepennfabrikk A/S. Den ble registrert i handelsregisteret 22. november 1949 av Jens Kristian Hejer (1886–1953).

Jens Kristian Hejer kom opprinnelig fra Idd. Det er i dag er en del av Halden kommune. Hejer tilbragte det meste av sitt voksne liv i utlandet. I 1920 arbeidet han for Norway East Africa Trading Co. (NEAT). Han ble i tillegg utpekt som norsk konsul i Zanzibar. Han ble i 1923 direktør for fabrikken til O. Mustad & Søn i Karlovac i Jugoslavia. Det ligger i dag i Kroatia. I 1935 opprettet Norge et visekonsulat i Karlovac og Hejer ble konsul for andre gang i sitt liv. I 1937 ble han tildelt den jugoslaviske St. Savaordenen IV klasse for for sin innsats i landet. Mustad-fabrikken i Karlovac ble nasjonalisert i 1947 og Hejer vendte da tilbake til Norge med familien sin.

Hovedkontoret til College Fyllepennfabrikk lå i Oslo i Akersgata 16. Selve fabrikken ble våren 1950 etablert under navnet Dorn Fyllepennfabrikk A/S i nye lokaler på Siggerud i Ski kommune. Industriarealene i Oslo var dyre, så mange selskaper valgte å anlegge hovedkontor i hovedstaden og la produksjonslokalene i en av de rimeligere nabokommunene. I Østlandets Blad den 12. april 1950, ble det fortalt at det skulle starte opp en fyllepennfabrikk i Ski. Fabrikken skulle ligge i Siggerudgrenda. Bygget, som var reist av gårdbruker Arne Karlsrud, skulle inneholde landhandleri, kafé og diverse småindustri. Karlsrud fortalte til avisen at han hadde leid ut noen lokaler til en som skulle lage fyllepenner:

“En oslomann som har satt i gang – så vidt jeg vet – landets eneste fabrikk for helfabrikata av fyllepenner. Det er ikke de vanlige kulepennene som det visstnok er en del av fra før, men virkelige kvalitetsmessige penner av det slaget vi har importert fra utlandet tidligere”.

Både begrepet helfabrikata, og påstanden om å være Norges eneste fyllepennfabrikk, kan nok diskuteres. College Fyllepennfabrikk produserte uansett store deler av fyllepennene de laget på fabrikken. Pennesplittene, i likhet med de andre fyllepennfabrikkene i Norge, ble importert fra utlandet. En samtidig konkurrent var for eksempel Den Norske Fyllepennfabrikk. Den regnes for å være den første, den største og den lengstlevende. Dorn Fyllepennfabrikk skiftet navn til College Fyllepennfabrikk A/S i desember 1952. Hejer selv døde i 1953 og samme år overtok Ludvig Jonathan Beckman som daglig leder. Den 10. November 1954 står det følgende i en annonse i Aftenposten:

Fyllepennfabrikk til salgs: Komplett maskinelt utstyr for produksjon av fyllepenner og skrublyanter skal selges, da lokalene skal benyttes for andre formål. Av utstyret nevnes: revolverdreiebenk, automatdreiebenk, centerless slipemaskin, forgyllingsbad med likeretter, 2 store monteringsbord med fast belysning og remdrift, freseutstyr for flere arbeidere, masse førsteklasses spesialverktøy, polermaskin med vifte. Videre en rekke deler og halvfabrikata, tilstrekkelig for flere tusen penner. En del vellagrede råvarer. Alt skal selges en bloc, og selgerne har antydet en pris av kr. 42 000, eller nærmeste bud.

College Fyllepennfabrikk er kjent for rimelige fyllepenner som College Lux og College Junior. Pennene hadde ett års garanti. Dessverre finnes de få penner bevart da plasten i disse pennene hadde en tendens til å krympe. Dorn- og College-pennene er i følge Anders Kristiansen utstyrt med fleksible splitter som er gode å skrive med.

Se også

Kilder og litteratur