D/S «Ceres»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
D/S «Ceres» under stopp på Malmøya i 1897.
Foto: Ukjent

D/S «Ceres» var en rutebåt innen fjordbåttrafikken i Oslofjorden og som gikk i Indre Oslofjord fra 1872 til 1946. Mesteparten av perioden gikk den mellom Oslo og Ormøya, med stopp også på andre av Bekkelagsøyene.

Utdypende artikkel: Fjordbåttrafikken i Oslofjorden

Båten ble bygd på Akers mek. Verksted, og ble levert til Christiania-Oslo Dampskibsselskab i 1872. Den ble da sitt inn i sommerhalvåret mellom Jernbanebrygga og Bekkelagsøyene.

Høsten 1928 skjedde noe som starta som en mindre episode, men som skulle få store konsekvenser for rederiet. Mange faste passasjerer hadde sine faste dekksplasser. I august 1928 skjedde så det at en lettere bedugget musiker tok plassen til en generalkonsul. Da han etter å ha blitt tilsnakka av skipssjefen nekta å flytte seg, ble han satt av på Ormøya. Men noe gikk galt, og musikeren falt i vannet. Han gikk til sak mot rederiet, og dommen falt i musikerens favør. Rederiet måtte betale hele 15 704,52 kroner i erstatning. Dette var en enorm sum, som oversteg hele rederiets formue. For å kunne betale måtte «Ceres» selges.

Kjøperen var kaptein Lorents AndersenLysaker. Båten ble så satt inn i rute mellom Oslo og øyene i Vestfjorden. I 1939 ble båten solgt videre til Betty Stenstad i Oslo. Hun beholdt den til 1946, og nå gikk den til Haugesund. I 1968 ble båten sletta fra skipsregistrene.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.