De norske Bokklubbene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bokklubben, De norske Bokklubbene AS er Norges eldste og største bokklubbvirksomhet, med 14 hel- og deleide bokklubber og en internettbokhandel (Bokkilden) med 1,7 mill. titler. Selskapet er eid av forlagene Aschehoug (48,5 %), Gyldendal (48,5 %) og Pax (3 %).

Virksomheten ble etablert i Oslo 1961 som et samarbeidsprosjekt mellom Aschehoug og Gyldendal. I 1964 kom Tiden Norsk Forlag og Cappelen med på eiersiden. Forretningsideen med gjenutgivelse av eldre og nyere klassisk skjønnlitteratur ble en stor suksess. Diktets Venner ble overtatt i 1963, de første Ekstrabøkene kom i 1966, og Bokklubbens Barn ble lansert i 1971.

Samtidig flyttet virksomheten til Bærum, til Granfos NæringsparkLysaker. I 1976 startet selskapet med salg av nyutgitt samtidslitteratur gjennom Bokklubben Nye Bøker. Bokklubben Dagens Bok, etablert av forlagene Pax og Oktober i 1984, ble til Bokklubben Kunnskap og kultur gjennom fusjon med Ekstrabokklubben ti år senere. Cappelen trakk seg ut av samarbeidet 1990 etter å ha blitt kjøpt opp av det svenske forlagskonsernet Bonnier. I 1991 ble Tiden kjøpt opp av Gyldendal. Bokklubben vokste ut av lokalene på Lysaker og flyttet til eget bygg i Nydalen i Oslo i 1993.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg De norske Bokklubbene er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.