Den etiopisk-ortodokse kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Menigheten i Oslo holder til i tidligere Gamlebyen menighetshus i Alnafetgata 2.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Den etiopisk-ortodokse kirke, egentlig Den etiopiske ortodokse Tewahedokirken er en av de orientalske ortodokse kirker. Tewahedo betyr «enhet», og kirken er monofysittisk, det vil si at den lærer at Jesus kun har én natur, i motsetning til læren om Kristi to naturer, slik det læres i Den katolske kirke, Den ortodokse kirke og de protestantiske kirker. De orientalske ortodokse kirker er en fellesbetegnelse på de ortodokse kirkene som forkastet læren som ble fremholdt på konsilet i Kalkedon i år 451, og kalles derfor ofte pre-kalkedonske kirker.

Den etiopisk-ortodokse kirke var lenge en del av den koptisk-ortodokse kirke, men ble erklært autokefal (selvstendig) i 1959, og ledes nå av en patriark med hovedsete i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Den har sin opprinnelse i Etiopia hvor flertallet av de anslagsvis 40 millioner medlemmene bor.

Den eritreisk-ortodokse kirke, eg. Den eritreisk ortodokse Tewahdokirken var tidligere en del av Den etiopisk-ortodokse kirke, men ble erklært autokefal av de andre orientalsk-ortodokse kirkene i 1998 som følge av Eritreas selvstendighet i 1993. Kirken har rundt 2 millioner medlemmer, de fleste bor i Eritrea.

Kirken har menigheter i både Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Disse menighetene tilhører Nord- og Vest-Europa bispedømme med sete i London og tilsammen rundt 8000 medlemmer. 1400 av disse medlemmene tilhører menigheten i Oslo, St. Gabriel og hellige Teklehaimanot, som ble grunnlagt i 1995. Etter flere ulike leieforhold kjøpte menigheten i 2018 det tidligere Gamlebyen menighetshus i Alnafetgata 2 i Gamlebyen, og dette er kirkens hovedsete i Norge. I andre byer har de ikke egen kirke, men låner eller leier lokaler. Et eksempel på dette er Bispekapellet i Stavanger, som tilhører Den norske kirke og brukes av flere forskjellige grupper.

Kilder