Den gamle skolen på Nærsnes og Nærsnes Grendehuset A/L

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nærsnes Grendehus med figuren "Isskjæreren" på veggen. (Foto: Ragnar Vadseth 2019)

Den gamle skolen på Nærsnes og Nærsnes Grendehuset A/L

Omgangsskolen

Systemet med omgangsskole kom i gang på første halvdel av det 18. århundret i Røyken (1839 – 1860). Etter hvert ble kommunen delt inn i distrikter og hvert distrikt i roder. Læreren vandret da fra gård til gård og holdt undervisning for områdets barn. Hvor lenge han var på hver gård var blant annet avhengig av hvor mange barn det var på stedet.

Faste skolehus

Skoleloven av 1860 forandret omgangsskole systemet og det ble etablert faste skolehus i kretsene. Røyken var inndelt i 4 skolekretser; Kirkekredsen, Vestbygden og Hyggen, Østbygden (med Morberg og Bryhn småkrets) og Søndre krets. Nærsnes tilhørte Morberg småkrets. Morberg småkrets omfattet Auke, Bø, Slemmestad, Morberg, Nærsnes, Bårdsrud, Damstuen, og Ramton. I 1874 ble Morbergrønningen den faste skolestua. I dag er adressen til denne første skolen i området Terrasseveien 22 – 24.

Barnetallet i skolekretsen økte kraftig grunnet industrialisering og isdrift, og skolebygget ble for smått. I 1904 ble et nytt skolehus i murstein tatt i bruk. Huset var kombinert skole og lærerbolig og hadde «have med utmerket god jord» som Killingstad beskriver det.

Etter ca 20 år var også denne skolen for liten. I 1922 sto Nærsnes skole ferdig omtrent slik den står i dag som Nærsnes grendehus. I 1928 ble Breidablikk innkjøpt fra Baarsrud (A/S Søndre Nærsnes) som lærerbolig for en lærer og 2 lærerinner. Skolehagen ble utvidet opp mot Breidablikk. En stor utedo var plassert nederst i skolehagen i det sydvestre hjørnet av dagens parkeringsplass. Skolen var i bruk fram til 1968 da den nye skolen på Nærsnes var ferdig bygd.

Nærsnes Grendehus A/L

Andelsbrev for privatpersoner pålydende kr 100.

Nærsnes Vel nedsatte et arbeidsutvalg 1977 for å forberede overtagelse, da skolen sluttet 1978. Arbeidsutvalget fra Vellet var: Kåre Selvik, Odd Efjestad og Ragnar Vadseth. Opplegget var at foreningen på Nærsnes skulle eie bygningen og stå for driften. Etter hvert ble utvalget forsterket av medlemmer også fra andre foreninger.

De viktigste foreningen var: Nærsnes Vel, Pensjonistene, Saniteten, Kirkeforeningen, Husflidslaget, Skolekorpset, Nærsnes båtforening, Sangen, Barneparken, Biblioteket og Speideren.

I oktober 1979 ble Nærsnes Grendehus A/L dannet og det ble valgte et styre: Ragnar Vadseth (formann), Kåre Selvik, Erling Andersen, Inger Johanne Øien, Liv G. Halten. Vara: Johanne Næsje og Agnes Vadseth.

Andelslaget kjøpte huset av Røyken kommune for kr 200 000,-. Kjøpesummen skulle betales ved at Biblioteket fikk gratis leie i 10 år. Etter denne tiden regnet vi med at utleie til biblioteket ville hjelpe godt til driften av huset. Dette viste seg ikke å holde stikk. Etter 10 år la kommunen ned biblioteket på Grendehuset.

Bygget måtte oppgraderes slik at det var egnet som grendehus. Finansiering for ombygging skulle være bidrag fra foreninger og enkeltpersoner i tillegg til salg av andeler og litt offentlig støtte hovedtyngden av innsats ble dugnad. Det ble trykt opp andelsbrev som ble solgt: Foreninger: A-andeler kr 500, private: B - andeler kr 100,- .

Finansiering var en ting, men ombyggingen krevde massevis av dugnadstimer. To av de tre klasserommene ble slått sammen. Det gamle lærerværelset ble omgjort til kjøkken.

Den neste store ombyggingen begynte i 1993. Salen ble forandret til slik den er i dag. Inngangspartiet ble utvidet med garderobe og toalett. Kjøkkenet ble utvidet og modernisert. Fra kommunen fikk vi bidrag ved at en mann kunne jobbe på grendehuset på dagtid, Han ble finansiert av såkalte KAIA midler.

Etableringen av barnehage i kjelleren bedret inntektsgrunnlaget. På 2000-tallet måtte taksteinen skiftes. Dette var et stort løft som ble gjort i samarbeid med barnehagen.

Ole Sønju lagde en trefigur han kalte «Isskjæreren». Den er montert på nordveggen på grendehuset. Modell til figuren er Oscar Ellefsen, hentet fra et bilde i Nærsnesalbumet (1983), side 5 «Isskjæring på Schwartsdammen».

Antall foreninger i andelslaget Nærsnes Grendehus A/L har minket dramatisk de siste årene. Dette har skapt problemer for driften. I dag er det kun fire foreninger som er med i representantskapet: Nærsnes vel, Kirkeforeningen, Nærsnes båtforening og Barnehagen.

Kilder og eksterne lenker

[1]

  1. A. Killingstad "Røyken bygd før og nu", 1928 Terje Martinsen "Røyken - bygda og menneskene" I, 2004 Ole Sønju (pers med) Arkiv Nærsnes Grendehus A/L