Røyken kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Røyken
0627 Royken kommune.png
Basisdata
Kommunenummer 0627
Fylke Buskerud
Kommunesenter Midtbygda
Areal 112.87  km²
Areal land 111.68  km²
Areal vann 1.19  km²
Folketall 21 931 (2017)
Grunnlagt 1837
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Røyken kommune ligger på Hurumlandet i Buskerud fylke og grenser mot Drammensfjorden i vest og Oslofjorden i øst. Kommunen er fra 1837 og har grenser mot kommunene Lier og Hurum i Buskerud fylke. I tillegg grenser kommunen mot Asker kommune i Akershus fylke. Den eneste grenseendringa som har vært siden 1837 var en mindre justering i 1996, da et område med 70 innbyggere ble overført til Asker. I juni 2016 vedtok kommunestyrene i Røyken, Hurum og Asker å slå sammen de tre kommunene. Den nye kommunen får navnet Asker, og blir etablert 1. januar 2020.

Administrasjonssenteret er Midtbygda. Det er flere tettsteder i kommunen: Båtstø, Åros, Røyken, Hyggen, Nærsnes og Slemmestad. De to sistnevnte opptrer ikke som egne tettsteder i Statistisk sentralbyrås oversikter, da de regnes som del av tettstedet Oslo. Kommunen tilsvarer det tidligere Røyken prestegjeld. Det hadde ved avviklinga av prestegjeld i 2004 tre sokn: Røyken, Slemmestad og Nærsnes og Åros. Prestegjeldets hovedkirke var Røyken kirke, som antas å ha blitt reist i 1229. Røyken lensmannsdistrikt er en del av Søndre Buskerud politidistrikt. Kommunen ligger under Drammen tingrett.

Røykens kommunevåpen består av i blått femtunget gull flamme. Motivet kommer fra et sagn som forteller at det etter svartedauden bare sto røyk fra ei pipe i bygda. Det oppfattes også som et ordspill på navnet, som er tatt fra bygda Røyken. Men det kommer fra norrønt (h)raukr, «dunge» eller «haug», og vin, «naturlig eng», og har ikke noe med røyk å gjøre. Lokal uttale er med tonem 2, ikke med tonem 1 slik det er når man snakker om røyken fra pipa.

Kommunen har eget vinmonopol på Slemmestad.

Røyken historielag ble grunnlagt i 1966. På Nærsnes holder Nærsnes kystlag til.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.74021° N 10.413° Ø


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!