Evangelische Gemeinde deutscher Sprache

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Deutsche evangelische Gemeinde»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Menighetens kirke og lokaler i Eilert Sundts gate.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Evangelische Gemeinde deutscher Sprache («Den tyskspråklige evangeliske menigheten»), het Deutsche Evangelische Gemeinde til 1990, er det tyskspråklige lutherske menigheten i Oslo.

Menigheten

Menigheten er helt fristående og selvstendig, men knyttet både til den tyske evangeliske kirke (Evangelische Kirche in Deutschland) og Den norske kirke.

Den har rundt 650 tyskspråklige medlemmer fra flere land, spredt rundt i Norge. Menigheten avholder oså regelmessig gudstjenester og andre arrangementer i Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad. I Stavanger låner menigheten den katolske kirken St. Svithun for gudstjenester og møter.

Historie

Bakgrunn

Både i Kristiania og ellers rundt om i landet hadde det over tid vært en andel tyskspråklige innbyggere, ofte tilknyttet virksomheter som skipsfart og handel, bergverk og miitære ved Akershus festning. Disse ønsket å kunne delta på gudstjenester som ble holdt på deres morsmål og dette behovet ble forsøkt møtt med tilreisende tyske prester, norske prester som var utdannet i Tyskland eller prester som tilhørte Herrnhuterne. Dette var en tilfeldig og uregelmessig ordning, særlig etter at den tyskspråklige befolkningen i byen økte og den siste herrnhuterforstanderen forlot byen i 1902.

Det ble startet arbeid med å dannet en egen menighet som ble stiftet etter initiativ av den andre tyske ambassadøren til Norge, Karl Georg von Treutler 22. november 1908.

Lånte lokaler

Meningheten holdt til i Akersgatens Misjonshus i Akersgata 72 fram til denne ble revet i 1963.
Foto: Oslo Museum (1925).

Etter ansettelse av menighetens første prest, Viktor Hermann Günther, ble det holdt åpningsgudstjeneste 24. januar 1909. Menigheten hadde ingen faste tilholdsteder, men benyttet private lokaler til gudstjenester og arrangementer mens man søkte etter mer permanente løsninger. Kostnadene var imidlertid et problem.

Menigheten lånte blant annet i Akersgatens Misjonshus i Akersgata 72 fram til denne ble revet i 1963, men også i lokalene til Trefoldighet menighet, den svenske Margaretakyrkan og lokalene til Norges Kristelige Studentforbund.

Egne lokaler

Menigheten flyttet til dagens lokaler i Eilert Sundts gate 37, som er opprinnelig en byvilla i nyrenessanse, oppført i 1896 med arkitekt Rudolf Haeselich og som menigheten hadde fått kjøpt i 1959. Villaen ble ombygget til kirke og menighetslokaler ved arkitekt Thilo Schoder og menigheten kunne flytte inn året etter.

I byggeperioden ble virksomheten drevet fra Det tyske bibliotek i Uranienborg terrasse og med gudstjenester i Uranienborg kirke.

Kirke og menighetslokaler

Dagens lokaler ble innviet 4. oktober 1964 av presidenten for Aussenamt ved Die Evangelische Kirche in Deutschland, dr. Adolf Wischmann. Bygningen har i første etasje en kirkesal med rundt 90 sitteplasser. Alterrommet innredet og utsmykket ved Werkkunstschule Münster ved Fritz Reese.

I tillegg rommer bygningen klubbrom, garderobe og prestebolig.

Den tysk-norske skolen i Oslo (tysk: Deutsch-Norwegische Schule Oslo), tidligere Deutsche Schule Oslo - Max Tau ble grunnlagt i 1980 og holdt til i kjellerlokalene i bygningen. Skolens vekst skapte plassmangel og den flyttet ut, først til lånte lokaler på Majorstuen skole og i 1998 overtok den hele Hegdehaugen skole. Skolens barnehage holdt fortsatt til i huset i ytterligere flere år, men ble senere samlokalisert med skolen.

Kilder


Koordinater: 59.92262° N 10.72003° Ø