Tysk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tysk er et vestgermansk språk. Det er offisielt språk i Tyskland, Østerrike, Sveits, Luxembourg og Liechtenstein, og regionalt språk i Belgia, Nederland, Frankrike, Italia og Danmark. Det er også betydelige tysktalende minoritetsgrupper i flere land. Totalt er det omkring 100 millioner mennesker som har tysk som morsmål, mens omkring 20 millioner har det som annetspråk. Tysk, og særlig formen nedertysk, en form som nå bare brukes av et mindretall i det nordlige Tyskland, har påvirket norsk kraftig. Den formen for tysk som tales av de fleste i dag kalles høytysk.

I Bergen fikk tysk en fremtredende posisjon i middelalderen på grunn av hanseforbundets kontor der. Opptil en tredjedel av byens befolkning av utlendinger, og de aller fleste av disse var tysktalende. Lokale handelsmenn måtte da også i stor grad forholde seg til tysk som handelsspråk. I andre deler av landet ble mange tysktalende fagfolk hentet inn til industrien på 1500- og 1600-tallet, spesielt til jern-, glass- og bergverk. I hæren hentet man inn tyske offiserer, og dette førte til tysk var kommandospråk helt til 1772. Videre måtte trelastindustri og sjøfolk også ofte bruke tysk når de drev handel.

Tysk var et av de foretrukne språkene for vitenskapelige arbeider i Norden etter reformasjonen og frem til 1800-tallet. Helt frem til mellomkrigstida hadde språket en framtredende posisjon som forsknings- og kulturspråk. Tysk var første fremmedspråk i norsk skole frem til andre verdenskrig. Gjennom krigsårene hadde innstillingen til Tyskland og det tyske språket naturlig nok endret seg, og man så mer mot Storbritannia og USA. Dermed tok engelsk over som første fremmedspråk, mens tysk ble viktigste annet fremmedspråk. Først i senere år har fransk og spansk begynt å ta over denne posisjonen.