Drangedal kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drangedal kirke
Drangedal kirke.JPG
Foto:Hallvard Straume
Sted: Drangedal
Byggeår: 1777
Kirkegård: Ved kirken
Teknikk: Lafting
Materiale: Tre

Drangedal kirke slik den står i dag er en laftet korskirke i Drangedal kommune i Telemark fylke. Den er i det vesentlige bygget i 1777. Den forrige kirken var en laftet langkirke som hadde avløst en stavkirke fra middelalderen. Ingen av de kjente kirkene i Drangedal har blitt revet i sin helhet, deler av kirkene har alltid blitt benyttet i det neste kirkebygget. Alle kirkebyggene har derfor stått på samme sted. Disse kirkene har hatt funksjon som sognekirker helt siden middelalderen. Drangedal kirke har tidligere også gått under betegnelsen Herikseid kirke.

Den er soknekirke i Drangedal sokn, og var tidligere hovedkirke i Drangedal prestegjeld.

Drangedal kirke i dag

Inne i Drangedal kirke. Illustrasjon fra Sannes (1924): Drangedal med Tørdal.

Et stavbygd kor ble i 1840 erstattet med et laftet kor. Da ble det også bygget et tårn ved inngangen i vest samtidig som en tidligere takrytter ble fjernet.

Drangedal kirke før 1777

Fra begynnelsen av 1700-tallet og frem til 1777 var kirken en laftet langkirke med et smalere stavbygd kor. Dette koret hadde vært skip i den tidligere stavkirken.

Stavkirken

Drangedals stavkirke er omtalt første gang i biskop Eysteins jordebok fra omkring 1395. Dette var en langkirke med smalere kor. Denne kirkens skip ble koret i den nye laftede kirken som ble bygget på begynnelsen av 1700-tallet.

Lokalitet Kirketype Materiale Byggeår Viet til Funksjon Skjebne Andre merknader
Drangedal Korskirke Laftet med tårn ved inngangen 1777 sognekirke i bruk tårnet ble bygget i 1840, da ble også et stavbygd kor erstattet med et laftet
Drangedal Langkirke Laftet tidlig på 1700-tallet sognekirke skip revet, stavbygd kor benyttet i ny kirke
Drangedal Langkirke Stavkirke før 1395 Olav den hellige sognekirke skip ble kor i ny kirke

Eksterne lenker

Koordinater: 59.09800° N 9.06466° Ø