Dyno

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dyno ASA, opprinnelig Dyno Industrier A/S, var et industrikonsern som ble etablert i 1971 var Norsk Sprængstofindustri (med røtter tilbake til 1865) og Grubernes Sprængstoffabriker A/S ble slått sammen. All norsk sprengstoffproduksjon var dermed samlet i ett selskap.

Dyno ble etter hvert en av verdens største sivile sprengstoffprodusenter, og drev for øvrig med kjemivirksomhet (særlig lim) og plastproduksjon. I Norge produksjon av sprengstoff i Hurum (Engene Fabrikker), Lier (Gullaug Fabrikker), Nittedal og Ski, ellers stor kjemisk virksomhet i Lillestrøm.

Norsk Hydro var lenge Dynos største eier, men i 2000 ble konsernet overtatt og oppdelt av det svenske investeringsselskapet Industri Kapital.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Dyno er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!