Edu Thoadakkuthal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Edu Thodakkuthal (tamilsk: ஏடு தொடக்குதல்) er en markering som foregår på en helligdag. Denne eldgamle tradisjonen markerer begynnelsen på utdanningen til barn og unge.[1]

Selve markeringen

For barn i 3-års alderen markerer edu thodakkuthal starten på den skriftlige språkopplæringen. Markeringen skjer ved at barna skriver de første bokstavene av det tamilske alfabetet på et brett med ris. Det er vanlig at barnet sitter på fanget til en forelder og at foreldrene hjelper barnet med å skrive bokstavene. Det vanligste er å skrive de grunnleggende 12 bokstavene i det tamilske alfabetet. Disse bokstavene blir kalt ujir eluthukal (tamilsk: உயிர் எழுத்துகள்).

For elever som ønsker å lære et instrument, dans eller andre kunstformer, markerer edu thodakkuthal begynnelsen på barnas karrierer innenfor den gitte kunstformen. Dette kan for eksempel skje gjennom at eleven spiller en enkel sang på et musikkinstrument.[2]

Røtter

Det er vanskelig å fastslå nøyaktig når tradisjonen oppsto. Det vi vet med sikkerhet, er at tradisjonen har blitt praktisert lenge i områder hvor det bor tamiler, noe som tyder på at markeringen har kulturelle røtter. Det er vanlig å utføre edu thodakkuthal i sammenheng med en puja, der gudinnen for kunnskap og utdanning innenfor hinduismen, Saraswati, blir tilbedt, for at hun skal hjelpe barnet eller eleven med utdanningen. Edu thoadakkuthal har altså også religiøse røtter, men tradisjonen har i nyere tid også blitt praktisert av ikke-hinduer.

I Norge

I Norge markeres edu thodakkuthal i ulik grad. Tradisjonen er spesielt vanlig blant hinduistiske tamiler, og gjennomføres enten hjemme eller på tamilske kultursenter.

Fotnoter