Eg e fydde på Straen eg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

«Eg e fydde på Straen eg» («Jeg er født i Straen jeg») er en typisk Stavanger-sang. Melodien er engelske «Let's All Sing Like the Birdies Sing» av Tolchard Evans fra 1932. Teksten ble skrevet av Laurits Torssen som var husdikter på Samvirke. Den ble skrevet våren 1933 som en sangsketsj i en revy på Folkets hus. Det var på Kranen (ytterst i Nedre Strandgate) at tablået foregikk. Det var først senere på året, da han sammen med Per Kvist satte opp revyen Flamingo på teateret, at visa ble en slager.

Visa ble første gang framført av Aslaug Tønnesen.

Laurits Torssen fortalte i 1964 at sangen om gutten som savnet det meste, ble skrevet i de harde 30-årene, da mange mistet håpet om framtiden. Han fortalte videre at visas moral var: «Ta livet som det er, tap ikke motet, hold humøret oppe».

Teksten har holdt seg nesten uendret siden den ble skrevet. Da jojo-bølgen gikk over i 1933, ble teksten endret fra «Eg har ikkje Yo-Yo» til «Og me har bare do». Og i tredje vers ble teksten : «Me har' kje kjellar me fin akevit. Far min han liga 'kje a'ent enn sprit» byttet ut. I det siste refrenget er ordet «kompis» byttet ut med ordet «siddis» en gang mellom 1964 og 1976.

Ellers betyr Chesterfield i sangen store tunge skinntrukne Chesterfieldstoler, som var et sikkert tegn på velstand.

En vanlig misforståelse er at mange tror at denne sangen er skrevet til skuespillet Maktå på Straen (1927), men den ble innlemmet i stykket først i 1977.

Jan Høiland med Fred Nøddelunds orkester spilte inn sangen 18. september 1979. Den ble utgitt på singlen Triola TN 737.

Gretelill Tangens versjon er i dag best kjent, fra August Mauritzens samling «Me komme seint, men me komme godt» (Talent TLS 3017) i 1976.

Se også


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Eg e fydde på Straen eg» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.