Egil Sundt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Egil Sundt fotografert i andre halvdel av 1940-tallet.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.

Egil Kaare Sundt (født 23. september 1903 i Kristiania, død 6. september 1950 i Oslo) var jurist og embetsmann. Han døde før han var 50 år gammel, men gjorde seg likevel bemerket i samtiden som en dyktig embetsmann som håndterte varierte oppgaver, blant annet var han landets yngste byråsjef i Finansdepartementet, senere administrerende direktør i NRK og generaldirektør i NSB.

Familie

Egil Sundt var sønn av bakermester og konditor Othar Sundt (1878-1963) og Sigrid Holm (1877-1958), og ble gift i 1929 med Dagny Dick Thorkildsen (1903-1982).

Liv og virke

Egil Sundt vokste opp som sønn av en baker på Bislet i Kristiania. Han tok examen artium ved Kristiania katedralskole i 1922 og ble cand.jur. i 1925. De neste årene hadde han en rekke stipendopphold i utlandet, i Frankrike, USA, Storbritannia og Tyskland.

Sundt begynte å arbeide i Finansdepartementet i 1929, der han ble byråsjef i finanskontoret bare 30 år gammel, landets yngste. Her arbeidet han blant annet med forberedelsen av statsbudsjettet, og med oppgaver omkring statsgjelden.

I 1939 ble Sundt ansatt i en nyopprettet stilling som administrerende direktør for NRK. Han tiltrådte i mars 1940. Da institusjonen 25. september 1940 ble satt under kommissarisk styre, ble Sundt avskjediget sammen med riksprogramsjef Olav Midttun. Resten av okkupasjonen var Sundt direktør i forsikringsselskapet Norske Alliance, men i det skjulte arbeidet han med forberedelsene til frigjøringen av NRK. Da dette skjedde i maidagene i 1945 virket imidlertid Sundt i Finansdepartementet, utpekt av Hjemmefrontens Ledelse.

Egil Sundt arbeidet for NRK fram til mars 1946, da han ble konstituert som generaldirektør for Norges Statsbaner. Hans innsats og gode resultater i NRK etter frigjøringen medvirket til at regjeringen ønsket hans kompetanse i arbeidet med å bygge opp et nedslitt NSB etter krigen. Sundt var en aktiv leder i NSB de neste årene, men døde av sykdom, 47 år gammel.

Bosteder

Ved folketellingen for 1910 er Egil Sundt og foreldrene oppført på adressen Pilestredet 73. Den samme adressen er han oppført med i adresseboka for Oslo for 1933, da som sekretær i Finansdepartementet. I adresseboka for 1939 er han oppført som byråsjef i finansdepartementet med bostedsadresse Gimle terrasse 3, det såkalte Gimlekomplekset, bygget som boliger for statstjenestemenn. I adresseboka samme sted for 1945 er han oppført som administrerende direktør i A/S Norske Alliance, med bosted Thomas Heftyes gate 29. I adresseboka for 1950 er han oppført som generaldirektør i NSB med bosted Munkedamsveien 62.

Ettermæle

Egil Sundt er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en redaksjonell nekrolog i Aftenposten 7. september 1950 ble Egil Sundt beskrevet slik (utdrag)

Han var ikke bare skapende og effektiv, men hadde en utrolig arbeidsvilje som smittet over på hans medarbeidere, som også satte pris på ham som menneske. Sundt var ikke den fryktede og utilnærmelige generaldirektør, men viste i praksis at han sto på like fot med folkene i togtjenesten, på verkstedene eller på linjen når det gjaldt deres arbeid. Derfor vil han bli sterkt savnet blant jernbanens tusener av funksjonærer og arbeidere.

Egil Sundt ble bisatt 11. september 1950 og er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Generaldirektør er benyttet på gravminnet. På bisettelsesdagen ble det flagget på halv stang ved alle landets jernbanestasjoner.

Kilder

Eksterne lenker