Egil Berg (1932-2015)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Egil "Egelo" Berg fotografert i 1962.
Foto: Atelier Rude/Oslo Museum

Egil Berg (født 23. oktober 1932 i Oslo, død 26. mars 2015), med artistnavnet Egelo, var blant sin generasjons mest kjente tryllekunstnere. I tillegg til en rekke opptredener i inn- og utland, drev han sin egen trylle- og morosakforretning i Oslo i en årrekke.

Familie

Egil "Egelo" Berg var sønn av tolloppsynsmann Nacor Koris Berg (1887-1958) og Emma Elida (1896-1960), og var gift med Klara.

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 11. mars 1967: annonse for Egelos butikk i Iduns gate 2.

Egelo arbeidet i en radio- og tv-forretning før han begynte med trylling på heltid. På begynnelsen av 1960-tallet startet han en butikk, Egelo's Crazy Shop, som solgte trylle- og morosaker, i en gammel melkebutikk i Iduns gate 2 i Oslo. Senere ble den flyttet til Tordenskjolds gate 12. Egelo drev forretningen helt fram til 1999, da han solgte den.

Egelo opptrådte, gjerne sammen med sin kone Klara, over hele landet og i utlandet, blant annet i USA, Spania og Sovjetunionen. Ofte reiste han med Jens Book-Jenssen. Han reiste på en rekke tryllekongresser, og bygget dessuten opp en stor samling av videoopptak av tryllekunstnere, trylleshow og undervisningsvideoer. Da han feiret 50- og 60-årsdagene sine, arrangerte han store magitreff på Chat Noir. Han var også dommer ved en rekke tryllekonkurranser.

Egelo mottok Kongens fortjenstmedalje i 1999. Han mottok også flere utenlandske priser, blant annet fikk han i 1995 Award of Merit fra Academy of the Magical Arts i USA.

Enkelte bosteder

I adresseboka for Oslo for 1955 er Egil Berg oppført som ekspeditør med adresse Evald Ryghs gate 8 (foreldrenes adresse). Den samme adressen er han oppført med i adresseboka for 1965/66, men da som artist og innehaver av firmaet Egelo. I adresseboka for 1975/76 er Berg oppført i Nordraaks vei 9b på Lysaker i Bærum. Da han fylte 60 år i 1992, ble bostedsadressen hans oppgitt til Mogata 5 i Oslo i en omtale i Aftenposten.

Mot slutten av livet bodde Egelo på Solvang sykehjem, Regnbueveien 2 på Teisen i Oslo.

Ettermæle

Egil "Egelo" Berg er gravlagt på Nordre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

I en nekrolog over Egelo i Aftenposten 6. april 2015, skrev Herman Berthelsen blant annet:

Han lærte opp et par generasjoner norske tryllekunstnere, laget sine egne trylleesker for nybegynnere og utga det omfattende Egelos tryllekurs. Han reiste på tryllekongresser over hele verden og hadde venner overalt. ... Egelo var sine venners venn og alltid opptatt av hvordan de hadde det. Han var en sjenerøs og snill mann som ble satt stor pris på. ... Et langt og innholdsrikt liv er over. På reklamematerialet ble han kalt "The Master Magician of Norway". Ingen har betydd så mye for så mange norske trylleinteresserte. Vi takker for et magisk vennskap.

Egil Berg er gravlagt på Nordre gravlund i Oslo. Artistnavnet Egelo er tatt med på gravminnet.

Kilder