Ei hel ei, ei halv ei for to

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lalla Carlsen fotografert ved sitt hjem, «Villa Gro-Gro», i den nåværende Lallakroken 6 på Briskeby i Oslo.
Foto: Leif Ørnelund (1949) / Oslo Museum.
Akerselva ved Vaterlands bro: De traktene som det synges om i visa
Foto: Ukjent/Digitalt Museum

«Ei hel ei, ei halv ei for to» er ei vise. Melodien er den samme som benyttes til amerikanske «Hi-Lili, Hi-Lo» av Bronislau Kaper. Teksten ble skrevet av Arne Svendsen.

August Mauritzen beskriver sangen på denne måten i sin bok Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978:

...akkurat denne visen er så identisk med Oslo selv, dens folkesjel og egenkarakter. Denne uteliggerkjerringa ved Vaterland bro synger om livets enkle små gleder, med et hjerte som banker i takt med Akerselvas små klukk - og det som klukker i den hele og den halve er for henne det eneste symbol hun eier for glede og trøst i en trøstesløs tilværelse.

Det var Jens Book-Jenssen som oppdaget at man kunne bruke ordene «ei hel ei, ei halv ei for to» i ei vise. Han holdt på å planlegge revyen Kjør Storgata og hadde ingen vise til Lalla Carlsen. Hos John Johansen i plateselskapet NERA fant Book-Jenssen plata Hi-Lili, Hi-Lo.

I boka Det er lov å være bli' fra 1985 erindrer Book-Jenssen det slik:

Med refrenget syngende i hodet vandret jeg i retning Storgata sammen med Gunnar Johnsen. Ved Ankerbrua fikk vi øye på en nedslitt brun motorbåt med presenning. Innunder den fillete presenningen satt en dame med en flaske i hånden, stirrende sløvt fremfor seg. Ved siden av henne lå gemalen og var det vi på godt norsk kaller «drita full».

Gunnar og jeg stoppet opp og så på det sørgelige paret, vekslet noen ord om hvor trist det er når flasken ødelegger livet. Da sang det plutselig i hodet mitt: «Ei hel ei, ei halv ei på to!». Jeg satte meg på trappen utenfor det som en gang var Aker kommunes skatteoppkreverkontor og rablet ned noen strofer på en blokk.

Han ba Gunnar om å ta med platen og notatene til revyforfatteren Arne Svendsen, som skrev den ferdige teksten.

En innspilling med Lalla Carlsen ble utgitt på den doble LP-platen Jeg har mitt hjerte i Oslo - Toner fra Tigerstaden (Talent TLS 6001) i 1979 - etter hennes død.

Kilder