Eigerøy fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Eigerøy fyr»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eigerøy fyrstasjon
Eigerøy fyr3.jpg
Foto: Falk Lademann (2008)
Oppretta: 1854
Status: Automatisert og avfolket 1989
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten v/ Kystverket og Eigersund kommune
Fylke: Rogaland
Kommune: Eigersund kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Eigerøy fyrstasjon ligger på en øy forbundet til fastlandet med bro ved Egersund i Dalane. Fyrstasjonen har et 32,9 meter høyt fyrtårn i jern foret med teglstein. Fyret har 1. ordens lynblinklinse fra 1897 i drift og diafon med trykktanker intakt. Et maskinhus i betong er senere oppført inntil fyrtårnet. Lenger inn ligger øvrig bebyggelse med bolig, uthus, samt landing og naust. Ved boligen ligger tufter etter tidligere bolig og uthus og spor etter hage. En oppmurt vei fører fra boligen til fyret. Fyrstasjonen ligger i det særmerkede kystlandskapet i Dalane i sammenheng med marinarkeologiske forekomster og tyske krigsanlegg. Området er fuglelivsfredet etter lov om naturvern.

Eigerøy fyrstasjon har med landets eldste støpejernsfyr støpt på Bærums Verk og det tekniske utstyret bevart, høy fyrhistorisk verdi. Tårnets majestetiske plassering på en topp i landskapet, og sammenhengen med bebyggelsen innenfor, har stor miljøskapende verdi.

Kystverket eier fyrtårnet, mens Eigersund kommune eier boligen og naustet. Der er det omvisninger, utstillinger, kafé og utleie.

Kilder

  • Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag
  • Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.

Eksterne lenker

Koordinater: 58.4306473° N 5.8672972° Ø