Eikebergdalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Eikebergdalen. Veien opp til Ekeberg gård tar av over den hvite brua.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).

Eikebergdalen i Enebakk kommune, Viken fylke, er Børterelvas (også kalt Igna) dalføre fra Børtervanna til Øyeren.

Det er Ekeberg gård som har gitt navn til det ca. 4,5 kilometer lange dalføret. Industrimannen og gründeren Holm Jølsen (1833–1906) overtok gården etter sin far i 1859, og drev den helt til økonomiske vanskeligheter og en brann tvang ham til å avvikle driften. Blant annet drev han med treolje- og fyrstikkproduksjon, men er vel så kjent som far til forfatterinnen Ragnhild Jølsen (1875–1908).

Forfatteren Jens Bjørneboe bodde i Eikebergdalen i en årrekke fra 1962, og skrev i denne perioden blant annet Ragnhild Jølsen-biografien Drømmen og hjulet.

Omtrent midt i dalen ligger en fabrikkbygning som fra 1954 til 1970 tilhørte en underavdeling av Emaljeverket AS. I driftsperioden ble det produsert rustfrie beslag til oppvaskbenker her. Senere ble bygningen brukt som brannstasjon i mange år, og i dag er den base for Enebakk Røde Kors hjelpekorps.

Ved Børterelvas utløp i Øyeren ble Børter Elektrisitetsverk anlagt i 1914. Ved inngang til 2023 er verket fortsatt i bruk, og er i dag Folloregionens eneste strømprodusent.

Galleri

Kilder