Ellingsrud trevare (Skedsmokorset)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellingsrud trevare øverste til høyre. Tærud skole til venstre.
Foto: Akershusbasen.

Ellingsrud trevare ble opprettet på gården Midtskog i Skedsmo i [1914]] av Harald A. Ellingsrud (født 1876 i Kråkstad). Han var utdannet hjulmaker, og anla et verksted i bryggerhuset på gården. Der ble det laget hjul, kjerrer og vogner for bøndene i området. Dette var starten på bedriften som senere skulle bli Ellingsrud trevare, en familiebedrift som gikk i arv fra far til sønn i tre generasjoner.

Produksjonen ble etter hvert flyttet til gårdens grisehus og utvidet til å omfatte møbler, dører, vinduer, trapper og kjøkkeninnredninger.

I 1937 overtok Hans A. Ellingsrud (født 1906) bedriften. Han hadde utdanning fra Statens teknologiske institutt. I 1954 bygde han nytt snekkerverksted på tuftene av den gamle låven som ble revet. Han hadde tre ansatte til hjelp med produksjonen. Verkstedet hadde et godt rykte, og det leverte trapper bl.a. til villaer i Holmenkollåsen.

Den siste som drev snekkerverkstedet, var Harald A. Ellingsrud (født 1933). Bedriften samarbeidet med andre liknende trefabrikker i området. Denne sammenslutningen av trevarebedrifter ble kalt Alltre. Etter hvert overtok større enheter markedet, og det ble vanskelig for mindre bedrifter å få nødvendig ordretilgang. Den siste tiden Ellingsrud trevare var i drift, laget de kasser for Nordiska Filt og Wiere.


Kilder og litteratur