Else Elisabeth Koren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Else Elisabeth Koren.
Foto: Ukjent/Luther College History Wiki

Else Elisabeth Koren (pikenavn: Else Elisabeth Hysing) (født 24. mai 1832 i Larvik, død 1918 i Decorah, Iowa) var nybygger i USA.

Hun var datter av overlærer Ahlert Hysing og Caroline Mathilde Koren og vokste opp i en intellektuell familie. Hennes mor var datter av den legendariske dagbokforfatterinnen Christiane Koren 1764-1815. Ahlert Hysings mor var også født Koren.

Selv om Koren var lett døv fra barndommen av, hindret det henne ikke fra å ta utdannelse, ettersom hun fikk privat undervisning av lærere ved farens skole, Laurvig middelskole. Hun gikk også på danseskole. Hun giftet seg med teologen Ulrik Vilhelm Koren den 18. august 1853. De forlot Norge for USA mindre enn én måned etterpå. Paret fikk ni barn. Deres yngste datter Laura Marie Christiane Sophie levde helt til 1968.

Livet i USA

Omslaget til The Diary of Elisabeth Koren 1853-1855, av David T. Nelson
Foto: Vesterheim Museum

Ekteparet Korens reise til USA og deres to første år på prærien i Iowa ble nedtegnet av Elisabeth Koren i hennes dagbok, som ble utgitt i 1955. Ulrik Vilhelm Koren ble biskop i Iowa og var en av ildsjelene ved opprettelsen av Luther College. Med mot og overbevisning møtte hun alle utfordringene ved pionérlivet og utviklet seg til å bli en respektert og dyktig husfrue på prestegården i Washingtons Praire, Iowa, til sin død i 1918.

Utgående lenker