Else Elisabeth Koren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Else Elisabeth Koren.
Foto: Ukjent/Luther College History Wiki

Else Elisabeth Koren (født Else Elisabeth Hysing 24. mai 1832 i Larvik, død 7. juni 1918 i Decorah, Iowa) var nybygger i USA.

Hun var datter av overlærer Ahlert Hysing (1793–1879) og Caroline Mathilde Koren (1801–1840) og vokste opp i en intellektuell familie. Hennes mor var datter av den legendariske dagbokforfatterinnen Christiane Koren. Ahlert Hysings mor var også født Koren.

Selv om Koren var lett døv fra barndommen av, hindret det henne ikke fra å ta utdannelse, ettersom hun fikk privat undervisning av lærere ved farens skole, Laurvig middelskole. Koren kunne lese både engelsk og tysk. Hun gikk også på danseskole. Hun giftet seg med teologen og tremenningen Ulrik Vilhelm Koren (1826–1910) 18. august 1853. De forlot Norge for USA mindre enn én måned etterpå. Paret fikk ni barn. Deres yngste datter Laura Marie Christiane Sophie levde helt til 1968.

Livet i USA

Omslaget til The Diary of Elisabeth Koren 1853-1855, av David T. Nelson
Foto: Vesterheim Museum

Ekteparet Korens reise til USA og deres to første år på prærien i Iowa ble nedtegnet av Elisabeth Koren i hennes dagbok, som ble utgitt i 1855. I sine trykte erindringer fortalte hun interessant om livet og forholdene, slik som de på den tiden fortonet seg for de tidlige nybyggerne.

Ektemannen Ulrik Vilhelm Koren mottok et kall til å virke som prest blant de norske nybyggerne i Winneshiek County. Med mot og overbevisning møtte hun alle utfordringene ved pionérlivet og utviklet seg til å bli en respektert og dyktig husfrue på prestegården i Washingtons Praire, Iowa, til sin død i 1918.

Kilder og litteratur