Emanuel Vigeland museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Emanuel Vigeland museum ligger på Slemdal i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Emanuel Vigeland museum (også kalt Emanuel Vigelands mausoleum) ligger i Grimelundsveien 8 på Slemdal i Oslo, bydel Vestre Aker.

Bygningen ble reist som atelier for kunstneren Emanuel Vigeland (1875-1948), og sto ferdig i 1927. Bygningen er også hans gravmæle, urnen står i døråpningen over den lave inngangsdøren. Den er derfor også kjent som et mausoleum (Tomba Emmanuelle). Vigeland tegnet selv bygningen, som er bygget med spesiallagde murstein (såkalte munkestein eller klosterstein), fra Haavind teglverk. Museet åpnet for publikum i 1959, og er drevet av en stiftelse som mottar driftstilskudd fra blant andre Oslo kommune og Norsk Kulturråd.

Bygningen domineres av et stort rom (ca. 22 x 10 meter i grunnflate, 13 meter under taket) med dempet belysning uten vinduer, der hans livsverk Vita kan ses på vegger og tak som heldekkende freskomalerier. Hovedtemaet er menneskets livsløp fra unnfangelse til død. Arbeidet med Tomba Emanuelle blir av Nils Messel i artikkelen om Vigeland i Norsk biografisk leksikon omtalt som «et av de mest markante sensymbolistiske allkunstverk i nordisk kunst».

Emanuel Vigeland var yngre bror av Gustav Vigeland. Han var også en kjent kirkekunstner, og far til kunstnerne Maria Vigeland (1903-83) og Per Vigeland (1904-68). Sistnevnte var den første styreformann for museet.

Høsten 1960 avla Aftenposten museet et besøk sammen med Per Vigeland, og skildret det slik i sin utgave 14. september 1960 (utdrag):

Man stanser uvilkårlig innenfor terskelen. Rummet er svakt opplyst i henhold til kunstnerens eget ønske, og øynene trenger tilvenning før man overhodet kan se noe. Efterhvert oppfatter man imidlertid den ene figur efter den andre. Snart myldrer det på vegger og tak av nakne figurer, menn, kvinner og barn - tilsynelatende i kaos, men - konstaterer man snart - i virkeligheten ledd i et kosmos, en beveget, dymanisk verden med sin egen indre sammenheng. Med hensynsløs oppriktighet er verden her skildret i sin mest egentlige utfoldelse, fra unnfangelsen og fødselen, gjennom livets stormer til døden.

Museet er kun åpent mellom kl 12 og 16 på søndager, og ligger nokså bortgjemt til inne i villabebyggelsen på Slemdal. Betegnelsen «Oslos best bevarte hemmelighet» har derfor blitt brukt om museet.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.94725° N 10.69196° Ø