Even Ulving

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 14. august 1948. Utsnitt av omtale av Ulving ved hans 85-årsdag.

Even Ulving (født på Ylvingen i Vega kommune 15. august 1863, død 3. august 1952) var kunstmaler, særlig kjent for portretter og landskaper. Fra 1914 bodde han i Åsgårdstrand i Vestfold.

Familie

Even Ulving var sønn av båtbygger og gårdbruker Christopher Evensen (1828-1908) og Olava Larsdatter (1830-1918). Han var først gift med Antonetta Augusta Holst, deretter, som enkemann, giftet han seg med hennes niese, Fredrikke Johanne Knoph Qvale (1872-1970). Navneskifte fra Kristoffersen til Ulving foretatt ca. 1884.

Liv og virke

Ulving var elev av Knud Bergslien i Kristiania 1883-84, og studerte deretter ved kunstakademiet i München under Heinz Heim og Karl Fr. Smith 1885-86. I 1887 studerte han ved Académie Julian i Paris under (Adolphe) William Bouguereau.

1893-1913 bodde han på Sømnesøya i Helgeland, i dagens Sømna kommune. I denne perioden malte han en rekke Nordlandsmotiver, blant annet fra Lofotfisket, og han malte også sju altertavler for kirker i Helgeland.

Fra 1914 bodde Ulving i Åsgårdstrand i Vestfold. Her malte han særlig en rekke bilder med motiver fra Oslofjorden, Vestfold, Telemark, Sørlandet og Hvaler.

Ulving ble kjent for portretter og landskaper, preget av en realistisk motivoppfatning, ofte dominert av grå- og grønntoner. Blant hans mest kjente bilder er Victoria Hamsun ved taffelpianoet (1909), som er ved Nasjonalgalleriet.

Ettermæle

Even Ulving er gravlagt på Tønsberg nye kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Even Ulving ble intervjuet av Nanna With fra Aftenposten i forbindelse med sin 85-årsdag, intervjuet sto på trykk 14. august 1948 (utdrag):

Ulvings atelier er stort og lyst og fylt av en samling festlige bilder fra Nord-Norge, Sør-Norge, Frankrike, Italia.

– Det må da være litt underlig for Dem som er oppvokst i de fantastisk ville omgivelsene der nord, å bo i dette idyllisk smilende Åsgårdstrand?

– Ja, jeg synes nok ofte her er for tamt, men det var svært hyggelig de første årene med alle malervennene: Ekenæs, Holmboe, Dørnberger, Jørgensen, Hjorth, Bratland. Vi var ute i motorbåten min, malte sammen og seilte. Nu er de alle døde, så det er blitt stille her.

– Hvorfor ser vi så lite til dem på utstillinger?

– Jeg har nok mange ganger fått anmodning om å være med, men så er det det at jeg ikke er moderne nok for kritikerene i dag, og så har jeg betenkt meg.

Even Ulving er gravlagt på Tønsberg nye kirkegård.

Kilder og referanser

Faksimile fra Aftenposten 5. august 1952: dødsannonse for Even Ulving

Eksterne lenker