Evenes kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Logoen til Evenes kystlag.

Evenes kystlag ble stiftet i 1992, og hadde i 2016 120 medlemmer, de fleste lokalt, men også mange fra andre steder i landet, for det meste er dette utflyttede Evenes-væringer som ønsker å beholde tilknytningen til hjemstedet. Evenes kystlag har høy tilslutning og engasjement blant medlemmene og lokalsamfunn. I tillegg har kystlaget utviklet kompetanse innenfor kystkultur. Laget er tilsluttet Forbundet KYSTEN.

Liland Brygge

Liland brygge (Melbøe-brygga) er nær 150 år. Den ble ført opp på Hamnes i Ballangen i 1857 i forbindelse med handelen som Ole Giæver startet. Giæver måtte få hjelp av presten i Evenes for å få utvidet handelen til også å omfatte gjestgiveribevilgning. Omkring 1900 overtok Ole Karlsen handelen på hamnes, da han døde solgte kona eiendommen. De nye eierne solgte brygga til Melbøe på Liland, den ble revet i 1918 og gjenreist på Liland.

Da Evenes Kystlag ble etablert i 1992 var nåværende Liland brygge preget av forfall. Å sette brygga i stand var kystlagets primære oppgave de første årene. Kystlaget har lagt ned betydelige midler, og mer enn 7000 dugnadstimer for å oppnå dette. Liland brygge er i dag basis for kystlagets aktivitet med sommeråpen kafé, en rekke arrangementer av sosial og kulturell art.

Mellageret

I tillegg til Liland brygge, har kystlaget også anskaffet en annen brygge, det såkalte mellageret. Denne brygga er i 650m2 og i brukbar teknisk stand. 1. etasje er delvis isolert og kan brukes i vinterhalvåret. Etter en vannlekasje vinteren 2008/09 måtte det gjøres en betydelig renovering av det isolerte lokalet som nå er blitt et nydelig lokal på ca. 160 kvm, og som huser 100-150 personer. Dessverre har Mellageret endel lekasjer i taket og det begynner etterhvert å bli prekært å få gjort noe med det.

Denne brygga var opprinnelig finansiert med lån, som nå er nedbetalt. Alt dette greier kystlaget fordi de har så mange engasjerte medlemmer og andre innbyggere som stiller opp.

Fembøringen Ungsmaløy

Ungsmaløy er Evenes kystlags fembøring. Båten er bygget ved Gunnar Eldjarns båtbyggeri i 1999, med tillegg av 1500 dugnadstimer. Båten er 40 fot, seil er i lin, og rigg i hamp/tjæra hamp, og i tillegg har båten innenbordsmotor. Båten er oppkalt etter øya Ungsmaløy som ligger like utenfor Liland.

Eksterne lenker