Finnemarka II

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til Finnemarka II.

Finnemarka II er ei lokalhistorisk bok utgitt i 2001 som omhandler det store skogsområdet mellom Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og Drammenselva i sør og vest. Området ligger i de nåværende (pr. 2020) kommunene Drammen, Øvre Eiker, Modum og Lier, og har fått navn etter innvandringa dit fra Finland på 1600-tallet. Boka består av 70 større og rundt 30 mindre artikler.

Boka omhandler hverdag med både slit og trivsel hos menneskene som bodde i Finnemarka, gjennom hundrer av år. Helt fra tida rundt 1650 og 200 år framover da de finske nybyggerne dominerte, til perioden etter da det inne i marka var et helt bygdesamfunn. Et samfunn med rundt 30 bruk, og som fra 1870 hadde sin egen skole. Fremdeles finnes ruiner og rester etter den gamle bosettingen i Finnemarka, og plassen Svarvestolen er restaurert og eies av DNT Drammen og Omegn som turisthytte. Andre plasser er også oppusset. I utkanten av marka drives det fremdeles noen bruk. Dette er også omhandlet. I boka finnes også artikler om de mange hendelsene i marka under 2. verdenskrig, som containerslipp og trefninger mellom Milorg og norske og tyske gestapister.

Den første boka Finnemarka kom ut i 1982, og ble raskt utsolgt. Det var imidlertid stoff nok til enda ei bok, og dermed ble Finnemarka II en realitet. Bjarne Røgeberg var redaktør av begge bøkene, og utgiver er Drammens og Oplands Turistforening, (DOT).

Kilder

  • Bøkene Finnemarka (1982) og Finnemarka II (2001), redaktør Bjarne Røgeberg, Drammens og Oplands Turistforening
  • Anne Gallefos Wollertsen