Fjerdingstad Trevarefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjerdingstad Trevarefabrikk ble startet av Rikard Fjerdingstad (1897-1980) og hans sønn Odd Fjerdingstad i 1949 i Voldstadveien 4 i Langebru ved Hokksund i Øvre Eiker. Navnet på den lille bedriften var da Fjerdingstad & Sønn Trevareindustri. Et nytt produksjonslokale på Prestaker i Loesdalsveien utenfor Hokksund ble tatt i bruk i 1959 og muliggjorde en sterk ekspansjon i produksjon og ansatte. Produksjonen bestod av dører, vinduer, kjøkkeninnredninger og andre trevarer.

I 1961 ble H-vinduet bedriftens varemerke. Fjerdingstads lisens for dette produktet ble innfridd ved en betaling på 5000 kroner til vinduets prototyp og med en årsproduksjon på 500 vinduer. Produksjonen begrenset seg derfor alt i begynnelsen av 1960-tallet til en betydelig satsing på H-Vinduet. Ytterligere utvidelser fulgte, og i 1993 overtok Odd Fjerdingstads sønn Knut Einar Fjerdingstad den daglige ledelsen av virksomheten. I 1995 ankom et polsk ektepar til bedriften med forslag om å importere og selge H-vinduet på det polske markedet. Slik ble det, og i 2004 kom det opp en helt ny fabrikk i Rusocin i Polen hvor Fjerdingstad har en eierandel på 90 %. I 2010 tok bedriften navneskiftet til H-Vinduet Fjerdingstad AS. Knut Einars kone Ann Sire Fjerdingstad jobbet lenge på kontoret i bedriften før hun i 2009 ble valgt til Øvre Eikers ordfører.

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Fjerdingstad Trevarefabrikk inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!