Flekkmarihand i Østfold
Flekkmarihand er en av våre vanligste orkidéer art som vokser i flere biotoper i Østfold, først og fremst i basefattig fukt- og sumpskog. Den kan forveksles med skogmarihånd som imidlertid vokser på rikere grunn og kan også krysse seg med sistnevnte art.
Hyppighet og utbredelse
Flekkmarihand er hjemlig art som er mindre vanlig i 5x5 km-skalaen, og ganske vanlig i 1x1 km-skalaen[1]. Den har en østlig utbredelse, og med få forekomster utenfor Raet kanskje med unntak av Hvaler[2].
Økologi
Flekkmarihand vokser i myrkanter og fuktig myrlendt skog og grøfter, mest på basefattig grunn.
Oppdagelseshistorikk
Flekkmarihand er først publisert fra i Østfold, i Spydeberg, av Jacob Nicolai Wilse i 1779 under navnet Orchis maculata[3]. Det eldste belegget er samlet på Kirkøy, Hvaler i 1827 av Mathias Numsen Blytt[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Robert Collett omtaler flekkmarihand kun fra to lokalitet på Hvaler i 1865[5]. Øivind Johansen omtaler flekkmarihand i Onsøy som «vår vanligste orkidé, men ikke lett å finne i Onsøy»[6]. Ole Jørgen Hanssen lister den fra Kråkerøy i 1982 uten å nevne lokaliteter[7]. Alt dette kan tyde på at flekkmarihand har vært sjelden i ytre Østfold historisk sett. Fra Rakkestad omtaler Kristian Andreassen i 1964 at arten finnes på mange navnløse myrer øst i bygda i tillegg til 5 navngitte lokaliteter[8]. Dette kan tyde på at den har vært vanlig i myrstrøkene øst i Østfold. Og selv om arten fortsatt er vanlig i skogområden øst i Østfold var den trolig vanligere før man begynte å grøfte skog og myr. Den er ikke gjenfunnet i noen 5x5 km-ruter i ytre Østfold etter 2000 som kan tyde på tilbakegang der. I Bohuslän omtales flekkmarihand som vanlig og jevnt spredt i landskapet utenom i nord, og uten særlige endringer i utbredelsen mellom 1940- til 2000-åra[9].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som livskraftig (LC) i Norge[10]. Den må regnes som livskraftig i Østfold også selv kanskje arten har gått noe tilbake, spesielt utenfor Raet hvor den menneskelig aktiviteten er størst, men har også tapt leveområder i hele Østfold da grøftingsaktiviteten var på det høyeste.
Kommentarer
Ole Jørgen Hanssen har den på lista for Kråkerøy i 1982, uten henvisning til kilde eller nevne konkrete lokaliteter[7]. Dette kan være basert på antagelser om at den finnes da flekkmarihand ellers oppfattes som vanlig i hele Norge. Iflg. Artskart er det ingen kjente funn fra Kråkerøy. Tilsvarende gjelder for Onsøy hvor Øivind Johansen i 1981 skriver "Vår vanligste orkidé, men ikke lett å finne i Onsøy" og nevner kun lokaliteten Slevik i Onsøy[6]. Iflg. Artskart er det kun to funn av flekkmarihand fra Onsøy, og forbigås da bl.a. andre orkidéer som nattfiol, rødflangre og vårmarihand i antall kjente lokaliteter lokalt. Fordi flekkmarihand er vanlig svært mange steder i Norge, så har man også antatt det også for ytre deler av Østfold og for hele Østfold, uten å kunne dokumentere det.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Flekkmarihand i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Artsdatabanken. Flekkmarihand i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588 s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blytt, Mathias Numsen 1827. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15: 1-84. Christiania. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ 6,0 6,1 Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ 7,0 7,1 Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Andreassen, Kristian 1964. Planteliste fra Rakkestad. - Blyttia 22 (1): 1-24.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av flekkmarihand Dactylorhiza maculata subsp. maculata for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Flekkmarihand hos Arter på nett, Artsdatabanken
- Flekkmarihand hos Store norske leksikon
- Flekkmarihand hos Norsk Wikipedia
- Flekkmarihand hos Artsdatabanken