Folehavna fort
Folehavna fort, også kalt Vesterøya fort, er et tidligere tysk kystfort på den sørlige delen av Vesterøya i Sandefjord kommune. Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten den 8. mai 1941.
Fortet, som ble kalt Heeres-Küstenbatterie 5/980 Vesterøen av okkupasjonsmakten, var ved krigens slutt bestykket med fire belgiske 12 cm K370(b) feltkanoner[1] med skuddvidde på 15 000 meter, samt flere luftvern- og panservernkanoner. Det meste av skytset var krigsbytte fra tyskernes invasjoner i andre land i Europa. Selve fortet ble opprettet i mai 1941 og fungerte fram til januar 1943 som skolebatteri for hærens kystartilleri, da denne funksjonen ble flyttet til Stavern.[1]
Anlegget hadde flere tunneler i fjellet, den lengste omtrent 120 meter lang. I tillegg kommer blant annet bunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lyskastere, piggtrådgjerde, nærforsvarstillinger, brystvern og minefelt.
Fra fortet er det fri sikt over sjøen mot Onsøy og Hvaler i øst. Mot sør er det åpent hav, mens det i vest er sikt mot Svenner fyrstasjon og kyststrøkene av Telemark og Vestfold.
Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok i flere anledninger i beskytning av allierte fly, blant annet et engelsk fire-motors bombefly som falt ned over Jahres Fabrikker den 28. desember 1944.
Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet, mens enkelte deler raskt ble frigitt.
I 1957 ble Folehavna fort modernisert, og hovedskytset ble byttet ut med tre 10,5 cm kanoner montert i grube med paddeskjold.
Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993.
Sikring av området
I begynnelsen av 2009 ble det kjent at Skifte Eiendom ønsker å gjøre ytterlige sikring av området.[2] Denne sikringen innebærer fjerning av de fleste spor etter militær aktivitet på Vesterøya. Etter en langtrukket prosess med stort lokalt engasjement, endte det med at Skifte eiendom fikk tillatelse av Sandefjord kommune til å gjennomføre rivingen.[3] Sikringen ble gjennomført i løpet av 2009.
Referanser
- ↑ 1,0 1,1 Klar til strid - Kystartilleriet gjennom århundrene, Kystartilleriets offisersforening. Side 253 til 266
- ↑ sb.no - Bunkere rives
- ↑ sb.no - Skifte får rive
Eksterne lenker
- Kanonstilling på Riksantikvarens base kulturminnesøk.no
- Hjemmeside
- Omtale på kystfort.info med bilder
- Rune Sørlie: Folehavna fort, Kulturminner, gruppe 6.6, våren 1985, Sandar historielag