Forsidesamtale:Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsnitt i kart fra 1784

Velkommen til Eikerstua!
Her er stedet for eikværinger og andre som er interessert i lokalhistorie fra Eiker - det vil si Øvre Eiker kommune og Nedre Eiker kommune Historien er felles fram til 1885, og etter dette tidspunkt er det også mange felles emner i de to kommunenes historie. Derfor har vi valgt å lage en felles forside for de to kommunene.

Her inviterer vi til spørsmål og diskusjon om alle emner som har med Eikers historie å gjøre. Vi kommer også til å legge ut henvendelser som kommer til Eiker Arkiv og Eiker Historielag, i håp om at publikum kan hjelpe oss å svare. På denne måten blir spørsmål og svar også tilgjengelig for andre som kan ha interesse av dette.

Eikerstua var et serveringssted som lå like ved grensen mellom Øvre-og Nedre Eiker. Vi synes at dette passer godt som navn på stedet der vi skal diskutere Eikerbygdas historie på nett.

Du kan starte et nytt tema ved å klikke her. Ikke glem å underskrive innlegg med ~~~~.

Vennligst legg meldinger under denne kommentaren! Bruk overskrifter ved nytt tema. --Bent 28. nov 2009 kl. 16:38 (CET)

Barlindmyr ved Tryterud

En av tankene bak opprettelsen av denne diskusjonssiden, er at den kan bli et sted der vi legger ut spørsmål som publikum sender på e-post til oss i Eiker Arkiv. Ofte kan det ta litt tid før vi rekker å svare, og det er ikke bestandig så enkelt å vite hvem en skal spørre eller hvilke kilder som finnes. Hvis vi legger det ut her, vil forhåpentligvis etter hvert mange bidra, og alle har tilgang til de svarene som dukker opp. Det kan jo ha interesse for flere. --Bent 8. jan 2010 kl. 18:05 (UTC)

Så til saken: Solveig Nielsen har sendt oss denne e-posten:

Jeg fikk mail adressen deres fra Statsarkivet i Kongsberg.

De sa dere kanskje hadde noe kunnskap om en plass i/under Tryterud eie kalt Barlin(d)myr, siden det ikke finnes noen gårdsbøker for Eiker klarer jeg ikke å finne flere opplysninger om stedet. Har funnet ut at min tipptipp oldemor fødte min tippoldefar i/som sitt andre dølgsmål(?)

Hun var enke etter Jon Gulliksen, og het Gunild Maria Jacobsdtr.

Min tippoldefar het Andreas Johansen født 8 mai døpt 15 juni 1832.

De på statsarkivet mente det kanskje hadde blitt ført sak eller lignende på henne, siden hun fødte sitt 2 uægte barn, og at dere da kanskje hadde kjennskap til det.

Jeg "tror" min tippoldefar bodde hos eller med sin far da han ble konfirmert, siden jeg har funnet en med samme far født samme år, der faren giftet seg med moren, og begge disse guttene har samme adresse ved konfirmasjon, og det var samme adresse som moren til halvbroren hadde ved giftemål med faren.

Dette er første gang jeg støter på et uægte barn, (selv om jeg har kommet mye lengre bakover i tid på de andre grenene) og det vekker min interesse siden jeg er født utenfor ekteskap selv. Og det forklarer kanskje også hvorfor ingen i familien visste noe særlig om ham.

Selv om jeg ble veldig overrasket da jeg fant ut hvor Tryterud er, siden vi brukte å reise ved siden av det stedet på badetur hele tiden da jeg var liten. Noe det var min far som ville, og dette er jo hans side av familien. Min far var født i 1915 og jeg i 1967, og jeg mener han hadde sin første bil på den tiden. Vi bodde i Mjøndalen, og det er jo ganske langt å kjøre for å bade!

Om han visste noe får jeg aldri vite for han døde i 1984, men jeg vet iallefall at den gjenlevende søsteren ikke vet noe, og hun var bare 2 år yngre. Hun sier at familien aldri snakket om "gammalt" stoff, spurte hun fikk hun beskjed om at "isj dette er for gammalt å bry seg om!"

Så jeg synes det er kjempegøy, og nesten litt skummelt (siden det viser seg at de fleste av mine favorittplasser er steder mine forfedre har bodd), jeg føler det nesten som jeg lærer meg selv bedre å kjenne med det jeg finner ut. Noe som sikkert høres helt åndsvakt ut!

Håper derfor dere vet noe mer enn meg!

På forhånd takk for hjelpen, Med vennlig hilsen Solveig Nielsen

Slektskap med Anders Johannesen Trolsrud, født 8/9-1828

Jeg leter etter opplysninger om en tremenning av min farfar, som giftet seg, i følge Bygdebok for Sande, i Eiker: Julie Mathilde Andersdatter Trolsrud f. 22.09.1868 Trolsrud, Sande. Finnes det digitaliserte kirkebøker for Eiker, eller bygdebøker der en kan finne opplysninger? Jeg er opptatt av om hun har etterkommere, som i tilfelle er fem-menninger i min generasjon.

Med vennlig hilsen

Øystein Sørbye Granfossbakken 5 1366 Lysaker


Opplysninger fra Trond Trolsrud: Hei Jeg sitter med Sandeboka foran meg og der står det litt om hans far og bestefar som hadde gården Trolsrud Nordre før min tippoldefar Johan Kristensen Ølstad kjøpte Trolsrud Nordre av Anders Johannessen Trolsrud i 1879. Det står også litt om barna til Anders Johannessen Trolsrud og Ellen Olava Jørgensdatter Klavenes. Josefine, døde ugift, Julia, døde ugift, Karoline, gift på Eiker, Adolf, døde ved ulykke i Amerika og Oskar i Amerika.

Håper dette er til noe hjelp


Opplysninger fra Øystein Sørbye: Jeg forsker på min slekt og har funnet en søskenflokk på fem fra Trolsrud som var tremenninger med min farfar. Deres mor, Ellen (Elen) Olava Jørgensdatter Klavenes, var kusine til min oldemor Lovise Sørbye. Dersom du kjenner til denne slekten og deres etterkommere, ville jeg være takknemlig. De flyttet som framfår av det nedenforstående til Drammen, men jeg har bare klart å oppspore to i folketellingen fra 1900, og der slutter sporene.

1 Anders Johannessen Trolsrud f. 08.09.1828

 g. Ellen Olava Jørgensdatter Klavenes g. 19.04.1866 
 f. 14.07.1838 Klavenes d. 19.05.1875 Trolsrud, Sande 
  Josefine Anette Andersdatter Trolsrud f. 02.05.1866 Trolsrud, Sande 
  Julie Mathilde Andersdatter Trolsrud f. 22.09.1868 Trolsrud, Sande 
  Caroline Amalie Andersdatter Trolsrud f. 12.12.1870 Trolsrud, Sande 
  Adolf Emil Andersen Trolsrud f. 08.06.1873 Trolsrud, Sande 
  Edvard Oscar Andersen Trolsrud f. 09.05.1875 Trolsrud, Sande 

Anders Johannessen Trolsrud: Utflyttet til Drammen 14.10.1878 med familien: Ægteviet 19/4 66. Hans Kone Elen Olava Jørgensdatter død 19/5 75. Han deltaget i den hel Nadverd og ført ulastelig Vandel. Attest 4/4 81. Tok med seg alle 5 barna etter at Ellen Olava Jørgensdatter Klavenes, kusine til min oldemor, døde i barsel 37 år gammel, 10 dager etter å ha født Edvard Oscar.

I folketellingen i Drammen i 1900 finner jeg bare: Julie Mathilde Andersen. k b ugift, Linsømmerske f 1868 i Sande Sogn n Methodist, som bor sammen med søsteren Josefine Anette Andersen, også Linsømerske, ugift i 1900, i Fjeldsbyen, Matr nr 380 (Vaaningshus). Sannsynligvis en arbeiderbolig, den tredje losjerende Olava Andreass. k b Logerende ug Vaskepige 1863 Lier Sogn Bu n Methodist. Dvs alle tre jentene var Metodister.

Foto av Lars Guttormsen

Hej til Eiker Arkiv.

Jeg har vært igang med lidt slægtsforskning. Har et foto af min oldefar Lars Guttormsen, Navnet blev til i senere tid Bogen og Larsen.Han sitter sammen med fire personer til og fotoet er fra før 1910.Kunne godt tenke mig om det var nogle der kente til personene på fotoet. Er det en mulighed for at jeg eventuelt kan få det efterlyst på Eiker Arkivet?

Sender omtalte foto af min oldefar Lars Guttormsen født i Lier 22.maj 1839. død 16.4.1910. ved Gunhildrud. fotoet er evt.fra Skjelbred eller Mastebogen. Som sagt før ,- om der er nogen der kender personene på fotoet,- oldefar sitter yderst tilhøjre. Det er jo ikke mange at spørge, har en gammel tante på 92 tilbage , og hun har fået fortalt at det er hennes morfar, men kenner ikke de andre. Håber fotoet kan bruges.

Med venlig hilsen Tove Thrane


Foto av Lars Guttormsen og fire andre
Foto: før 1910


Her hadde det vel vært en fordel med et foto i høyere oppløsning hvis det skal være mulig å identifisere sted og mennesker. --Bent 8. jan 2010 kl. 19:11 (UTC)

Erik og Antonette Sand

Gustav Holmen fra Molde, sønn av Eiker Historielags grunnlegger og mangeårige formann Ragnar Holmen, tok kontakt på telefon 2/2-2010 og lurte på opplysninger om sine oldeforeldre, Erik Halvorsen Sand og Antonette (Netta). Han døde i Skotselv 1883, 38 år gammel. Hun flyttet til en datter i Mjøndalen omkring 1900. De hadde fem barn. Erik var bror av den kjente emissæren Paul Gerhard Sand. Foreldrene deres var Halvor Eriksen Sand, skredder i Skotselv og Karen f.Sotnak.

Gustav er spesielt interessert i opplysninger om Antonette, men også om hvor i Skotselv de bodde og om etternavnet Sand stammer derfra.


Opplysninger fra Bent Ek

Det stemmer at Erik Halvorsen Sand døde i Skotselv (ifølge dødsfallmeldinger til lensmannen) og at han da var 38 år gammel. Derimot finner jeg verken Erik eller Antonette på Eiker i folketellingene i 1865 og 1875, og jeg finner dem ikke gift på Eiker. Det kan altså virke som om de bosatte seg i Skotselv først i godt voksen alder.

Erik Halvorsen var født i 1845, og foreldrene hans må være Halvor Eriksen og Karen Poulsdatter. I kirkebøkene har jeg funnet seks barn av dem, som alle ble døpt i Haug kirke:

 • Erik, født 8/11-1841 og døpt 28/11-1841 - foreldre: Halvor Eriksen Sand Temteeie og Karen Poulsd.
 • Caroline, født 19/4-1843 og døpt 28/5-1843 - foreldre: Halvor Erichsen Sand og Karen Paulsd.
 • Erik, født 25/2-1845 og døpt 3/8-1845 - foreldre: Halvor Eriksen, Skredder, og Karen Poulsd.
 • Paul Gerhard, født 25/2-1848 og døpt 26/3-1848 - foreldre: Halvor Eriksen Sand, Skrædder, og Karen Paulsd.
 • Maren, født 26/10-1850 og døpt 22/12-1850 - foreldre: Halvor Eriksen Sand, Skræd., og Karen Paulsd.
 • Anders, født 12/6-1853 og døpt 24/7-1853 - foreldre: Halvor Eriksen Sand, Skræd., og Karen Paulsd.

Dermed skulle det være klart at Sand navnet ikke stammer fra Skotselv-området, men fra Nedre Eiker, der Sand er et velkjent stedsnavn under gården Temte like utenfor Krokstadelva. Halvor har altså beholdt Sand-navnet da han flyttet til Skotselv-området på sine eldre dager. I dødsfallsmeldingene til lensmannen fant jeg Halvor Eriksen Sand i Skotselven død i 1885, 74 år gammel.

Under jakten på Erik Halvorsen (1845-1883) fant jeg en annen Erik Halvorsen, som må være Halvor Erikse Sands far. Han var gift med Karen Gabrielsdatter, og hadde ifølge kirkebøkene disse barna:

 • Gabriel, født 28/12-1807 og døpt 10/1-1808 - foreldre: Erik Halvorsen Sølleseie og Karen Gabrielsd.
 • Halvor, født 14/1-1811 og døpt 27/1-1811 - foreldre: Erik Halvorsen Krogstadelven og Kari Gabrielsd.
 • Anders, født 22/1-1815 og døpt 5/2-1815 - foreldre: Erik Halvorsen Krogstadelven og Kari Gabrielsd.
 • Erich, født 24/11-1817 og døpt 26/12-1817 - foreldre: Erik Halvorsen Krogstadelv og Kari Gabrielsd.
 • Eli, født 5/11-1820 og døpt 26/11-1820 - foreldre: Erich Halvorsen Krogstadelven og Kari Gabrielsd.
 • Christian, født 5/3-1824 og døpt 14/3-1824 - foreldre: Erich Halvorsen Lysagereie og Kari Gabrielsd.
 • Peder, født 14/3-1826 og døpt 7/5-1826 - foreldre: ErikHalvorsen Lysagereie og Kari Gabrielsd.
 • Christian, født 17/1-1831 og døpt 20/2-1831 - foreldre: Erik Halvorsen Sand Temteeie og Kari Gabrielsd.

Erik og Karen var altså husmenn, først på Solløs ved Mjøndalen, så flyttet de over til Krokstadelva på nordsiden av Drammenselva, og deretter gradvis vestover, først til Lysakereie og så til Temteeie, der altså plassnavnet Sand etter hvert ble tatt i bruk som slektsnavn.

Tilbake til sønnesønnen Erik Halvorsen og hans kone Antonette. Jeg finner altså ikke noen spor etter Erik på Eiker mellom fødselen i 1845 og dødsfallet i 1883. Derimot bodde Antonette her som enke ved folketellingen i 1891:

Krets 11, liste 40 - gbnr. 186/20 Bækken søndre

 • Antonette Sand - hovedperson - enke - født 1839 i Bakke - landhandlerske, lidt jord
 • Johanne Sand - datter - ugift - født 1874 i Modum, Nykirke - butikkjomfru, husgjerning
 • Karen Sand - datter - ugift - født 1877 i Bakke
 • Marte Andrine Olsdatter - tjenestepike - ugift - født 1848 i Bakke - husgjerning

Det viser seg altså at Erik og Antonette har bodd på Modum, og at de flyttet rett over kommunegrensen til Skotselv mellom 1874 og 1877. (Når jeg ikke fant dåpen til Karen på i 1877, skyldes det at dette foreløpig ikker er dataregistrert lenger enn til 1875 - så det kan for den saks skyld hende at de rakk å få enda flere barn før Erik døde i 1883).

Også ved folketellingen i 1900 bodde Antonette på samme sted: Krets 11, liste 48 - gbnr. 186/20 Skotselven (Bækken)

 • Antonette Sand - husmoder - enke - kafeforretning, selveier - født 1839 på Eker
 • Kristen Engebretsen - losjerende - ugift - urmagerforretning - født 1860 Vaaler, Jarlsberg

Antonette bodde altså på Søndre Bakken, bruksnummer 20 under gården Daler. Dermed går det an å få nærmere opplysninger både om hvor eiendommen lå og om når Sand-familien var knyttet til denne eiendommen.

Bækken var det opprinnelige navnet på Düvelgården, et kjent serveringssted i Skotselv. Søndre Bækken (186/20) lå på motsatt side av veien, og kanskje var det her Netta Sand drev kafeforretning. Men vel så sannsynlig var det i selve Düvelgården.

I panteregister III-6 (Eiker, Modum og Sigdal sorenskriveri), fol.124 står det at Erik Sand kjøpte denne eiendommen 26.august 1880 av firmaet Gregersen & Mørch, som hadde vært eiere av det da nedlagte Hassel Jernværk. Etter at Erik døde i 1883, satt enken Netta Sand solgte til Olaf Olsen Olberg i 1905. Den siste opplysningen stammer fra panteregister V-12, pag.309.

Spørsmålet om hvor Erik og Netta bodde før 1880 og hvor Halvor Eriksen bodde etter at han flyttet fra Nedre Eiker, får foreløpig stå ubesvart. Halvor finner jeg heller ikke i tellingene i 1865 og 1875, så det virker som om han også bodde en periode utenfor Eiker.

Så, til slutt, spørsmålet om Netta Sand kom fra. Fødselsåret oppgis til 1839 i både 1891-og 1900-tellingene, og bare en Antonette ble født og døpt på Eiker det året:

 • Antonette, født 11/8-1839 og døpt 29/9-1839 - foreldre: Johan Johnsen Hasselværk og Karen Antoniusd. Alt tyder vel på at det var henne som ble gift med Erik Halvorsen Sand

Så utfordrer jeg (som vanlig) Arnt Hole og Jonn Harry Eriksen til å komme med flere opplysninger. --Bent 5. feb 2010 kl. 22:40 (UTC)

Slekt fra Røren, gbnr.72/7

Mail fra Steinar Karlsen til Bent Ek: Hei Bent! Hadde i dag en telefon fra en 87 år gammel dame fra Hønefoss. Hun het Eva Røren Helgesen. Hennes spørsmål var om vi kunne hjelpe henne med å finne ut hvilken Rørengård hennes foreldre og besteforeldre kom fra i Hokksund. Hun oppga gnr 72, bnr. 7 Røren (7A 10 personer). Hennes bestefar var født i 1854 og hennes far som hette Lars Laurits i 1898. Kan du eller noen du kjenner hjelpe henne??? Hun har adresse: Hov Alle 76, 3515 Hønefoss – tlf. 32 12 86 92. Dersom du ikke klarer det kan du gi meg beskjed, så skal jeg kontakte henne. Jeg lovet det uansett hva vi fikk til eller ikke. PS. Hun skal også være skyldt til Arnold Hole i Hokksund.

Mail fra Bent Ek til Olav Homlebekk, Ole Hagen Flesaker og Arnt Hole: Hei. Som dere ser nedenfor, har vi fått en henvendelse fra Eva Røren Helgesen, som er etterkommer av Laurits Larsen Røren, som i sin tid eide Røren (gbnr.72/7). I panteregisteret har jeg funnet ut at Laurits Larsen solgte bnr.7 i 1906 til Peder Larsen, som var eier av bnr.5, og de to bruksnumrene er seinere slått sammen, slik at det ikke er mulig å finne belliggenheten av bnr.7 på dagens kartverk. Bnr.5 er den gården som ligger på venstre side av Kåsaveien rett etter tettbebyggelsen. Den ble kjøpt av Anders Nummedal i 1952 og drives i dag av hans dattersønn, Rune Bakken. Spørsmålet er altså hvor bnr.7 lå før sammenslåingen med bnr.5 og om det finnes gamle bilder og/eller rester av bebyggelsen på denne gården. Hilsen BentBent 3. jul 2011 kl. 22:21 (CEST)