Fossum hovedgård (Skien)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fossum (Gjerpen)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen fotografert i 1949
Fossum Verk med Fossum hovedgård i bakgrunnen til venstre.
Foto: Chr. Tønsbergs Norge fremstillet i Tegninger (1848)

Fossum hovedgård er en herregård nord for Skien. Den har en palélignende bygning i empirestil. Gården har siden 1739 vært eid av medlemmer av slekten Løvenskiold. Den ligger i tilknytning til Fossum Verk.

Fossum var hjemmet til Severin Løvenskiold (1777-1856), en av de sentrale eidsvollsmenn, tilhørende unionspartiet. Han overtok Fossum i 1799 og startet arbeidet med et nytt gårdsanlegg i 1804. Arkitekt var Christian Collett. Han påbegynte hovedbygningen, men ble erstattet av Gottfred Böjdler i 1811. Fasaden ble antakelig tegnet av C.F. Hansen eller hans kontor.[1] Hovedbygningen var såvidt kommet under tak da Løvenskiold skulle representere Bratsberg amtriksforsamlingen på Eidsvoll. Hele hovedbygningen ble ferdigstilt i 1818, og framstår utvendig, og til dels innvendig, i dag som da bygningen ble ferdig, og er et av empiretidens hovedanlegg i Norge.

Langs Fossumvegen fram til eiendommens inngangsport i Jernverksvegen går en allé bestående av 120 lindetrær.

Bygningen ble fredet i 1924.

Galleri

Litteratur

  • J.L. Quisling: Gjerpen – En bygdebok – Gaardshistorie I, Kristiania 1921
  • Jo Sellæg: Severin Løvenskiold og Fossum Verk i Skien, i Jørn Holme (red.): De kom fra alle kanter - Eidsvollsmennene og deres hus, Cappelen Damm 2014

Referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.2430° N 9.5617° Ø