Fredly ungdomsskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredly ungdomsskole var en kristelig folkehøgskole drevet av Trondhjems Indremisjonskrets.

Fredly ungdomsskole
Foto: Anton Røske/kilde: NTNU UB

Fredly, gnr. 72/4, Klæbuveien 211, var opprinnelig en parsell av Sundland vestre, fradelt 1902 og solgt til Trondhjems Indremisjonskrets. De brukte eiendommen til en kristelig folkehøgskole, Fredly ungdomsskole. Skolen var grunnlagt i 1899, og hadde de første årene holdt til i leide lokaler på Leira.

Sommerkurset 1937 Fredly ungdomsskole
Foto: Røske & Røstad/kilde: eget eie

I 1903 ble det oppført et stort skolebygg i tre etasjer pluss loftsetasje. Det ble omtalt som Strindas største trebygning og var på 545 m2. I bygget var det kjøkken, matsal, dagligstuer og en større sal i 1. etasje. I 2. etasje var det to leiligheter, bibliotek og hybler. I 3. etasje var det en leilighet og hybler. En gymnastikkbygning ble oppført i 1912, og en verkstedbygning i 1931.

Fredly ungdomsskole lå landlig og fritt til, men tettbebyggelsen kom stadig nærmere og nærmere. Trondheim kommune fikk behov for en skole i området, og da bygningen ble karakterisert som brannfarlig på midten av 1960-årene, besluttet Trøndelag Indremisjonskrets å flytte skolen ut fra byen. I 1967 ble Fredly solgt til Trondheim kommune, og bygningene ble revet i 1975. Sunnland ungdomsskole ble oppført på tomta. Trøndelag Indremisjonskrets fikk kjøpt tomt i Børsa og fortsatte skoledriften der.

Kilder:

  • Trondheim byleksikon
  • WikiStrinda
  • Avisa-st.no