Fredvang (Ambjør) skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredvang skole er en nedlagt folkeskole i Ytterroa i Snertingdalen, nå i Gjøvik kommune. Fram til 1911 holdt skolen til på garden Anbjør (Ambjør), og het da Ambjør krets. Kretsen ble lagt ned i 1947.

Kretsen hadde fram til ca. 1870 omgangsskole. Deretter fikk skoleungene i Ytterroa og Gulsetroa fast skolested i Ambjør (gnr. 141). Her leide Biri kommune størhuset til klasserom. Kretsen hadde da lærer på deling med de to andre skolene i Øvre Snertingdalen.

Ambjør var rundt forrige århundreskifte den eneste kretsen i Biri og Snertingdalen som leide skolelokaler, og sjøl med bare rundt 20 elever var det et ønske i befolkningen om eget skolebygg. I 1911 ga skolestyret klarsignal til dette, og det kom tilbud om tomt fra både Anbjør og Brennhaugen. På kretsmøtet om plassering av skolen ble det flertall for Peder Brennhaugens tilbud. Det kom raskt opp et relativt romslig skolebygg, som også inneholdt lærerleilighet. Skolen var todelt. Kretsen fikk nå navnet Fredvang.

Elevtallet gikk imidlertid nedover, og i 1946/47 var det kun 12 skoleunger på Fredvang. Den sterke optimismen i de første etterkrigsåra gjorde imidlertid at beboere i kretsen begynte å planlegge ny skole! Skolestyret mente derimot at kretsen burde legges ned, og elevene ble i 1947 overført til Dalheim skole. Skolehuset på Fredvang er nå (2008) privatbolig.

Kilder og litteratur

  • Brendhaugen, Svanhild: «Ambjør skole» og «Fredvang skole», i Da klokka klang, Gjøvik historielag 1989, s. 226-230.