Frida Amalie Vogel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Frida (Amalie) Vogel (født Olsen 13. desember 1900 i Kristiansand, død 13. februar 2002) var norsk-amerikaner.

Hun vokste opp sammen med åtte søsken i Tordenskjolds gate i Kristiansund. Foreldrene var murersvenn Emanuel Olsen (født 1866 i Värmland) og husmor Sofie Olsen (født 1876 i Kristiansand). 12. september 1923 gjorde Frida Olsen som mange andre nordmenn hadde gjort: emigrerte til Amerika. Båten Stavangerfjord tok henne til New York. Der fikk hun jobb som tjenestepike i en velhavende familie, og på kveldene gikk hun på språkskole. På skolen traff hun tyske Charles Vogel. De gifta seg, og paret bodde i blant annet Boston, Florida og Long Island.

Ekteparet Vogel fikk ingen barn. Så da Charles døde i 1960, sto Frida Vogel uten familie i USA. Hun ble imidlertid i Statene helt til 1979, da hun reiste tilbake til Kristiansand. I 1983 ble hun tildelt en aldersbolig i St. Olavs vei, der hun fremdeles bodde da hun 17 år seinere fylte 100 år. I et intervju med Fædrelandsvennen i anledning jubileet fortalte Vogel at hun fremdeles kunne ta «turen til nærbutikken» for å handle. «Hun har ikke sluttet med byturer heller. Sammen med en god venninne tar hun fra tid til annen taxi til byen for å se på hva som rører seg nede i sentrum».

Hun døde litt over et år seinere og ble gravlagt på Oddernes nye gravlund.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.