Friheim (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tradisjonsrike forsamlingslokalet i Heggedalsbakken ble reist i 1901 av fabrikkarbeidere i Heggedal, fotografert ca 1975. Huset er nå flyttet til Vikingjordet. Bildet er utlånt av Asker bibliotek.

Friheim i Åmotveien 15 i Heggedal i Asker er et forsamlingslokale som opprinnelig ble reist i 1901 som fagforeningslokale av arbeiderne ved Heggedal Tekstilfabrikk og Heggedal Trevarefabrikk. Det opprinnelige Friheim lå «i svingen» ved Hovedgården i Heggedalsbakken.

I 1903 ble Asker Arbeiderparti stiftet på Friheim, som ble overtatt og restaurert av Heggedal Arbeiderforening i 1927. Huset var først og fremst forsamlingslokale for arbeiderne i Heggedal, men ble også benyttet til mye annet; som juletrefester og boksestevner.

I begynnelsen av 1950-årene ble Friheim overtatt av en privat eier; det var lite i bruk og forfalt. I 1980-årene ble huset kjøpt, først av Asker kommune, siden av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon, som med partiveteranen Arne B. Thyssen i spissen fikk revet, flyttet og gjenoppbygd Friheim på Vikingjordet i 1993.

I tilegg til å ha kontorer og møtelokale, tjener huset som lokale for en avdeling av Vikingjordet barnehage.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Friheim (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.7847693° N 10.4307592° Ø