Heggedal hovedgård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Heggedal hovedgård med adresse Heggedalsbakken 23 er gårdsbebyggelsen til Heggedal gård i Asker, bestående av tre gamle hus som omkranser et tun – hovedbygning, sidebygning og stabbur, samt et lavt uthus oppført etter at den gamle låvebygningen brant ned i 1950. Gårdsanlegget har en vakker beliggenhet på en høyde i utkanten av Asker, nær grensen mot Røyken i sør, med utsikt til Gjellumvannet og Vardåsen i nord. Den eldste (vestre) delen av hovedbygningen er fra 1700-tallet, ombygd og tilbygd i empirestil på begynnelsen av 1800-tallet, slik at den nå består av to speilvendte enheter mot hverandre, med en gang i mellom.

Da kommunen rundt 1970 ville rive gårdsbebyggelsen for å gi plass til ungdomskole, reagerte mange, en venneforening ble stiftet, det ble arbeidet aktivt for å sikre bevaring av gårdsbebyggelsen, og motstanden førte frem. I 1974, samme år som Asker kommune vedtok bevaring, ble hovedbygningen fredet. Etter fredningen gjennomgikk bygningen en omfattende restaurering, eiendommen ble skilt ut som en selveiende stiftelse. Denne ivaretar driften med støtte fra Asker kommune. Den 293 m² store hovedbygningen er et populært fest- og selskapslokale. Heggedal hovedgård var den første gårdsbygningen i Asker som ble fredet.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Heggedal hovedgård er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.7836306° N 10.4388194° Ø