Frk. Mariane Tandbergs gård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dronningens gate 22 er en forretningsgård i Trondheim. Den ble en tid kalt frk. Mariane Tandbergs gård, etter kvinnen som i flere år drev moteforretning i gården.

Før Tandbergs tid, leide imidlertid bokholder og bankfullmektig i Norges Bank, Hans Julius Johnsen, gården, som han i 1875 muligens var blitt eier av. Han arbeidet i banken i rundt 50 år til han var i 80-årsalderen. Augusta Timme leide lokaler for motehandel i gården i 1875. En Chr. Dreyer & Co. solgte parfyme og såper her i 1880-årene.

I 1892 flyttet Anton Lorck sin forretning inn i familiens gård, som de altså på dette tidspunktet må ha eid. Hans foreldre og søsken bodde også der. Faren, Christian Andersen Lorck, døde i 1895.

Mariane Tandberg, fra Holmestrand, hadde kvinnemoteforretning i Dronningens gate 22, der hun handlet med hatter, vesker, hansker etc. Det antas at hun eide og bodde i gården fra rundt 1899 til hun døde i 1916. Hun drev imidlertid forretning allerede fra 1850-årene og drev således forretning i nær 60 år. Tandberg var en av de aller første kvinner som drev privat forretning i Trondheim. Hun var hun en aktiv kvinnesaksforkjemper og revisor i Trondhjem kvindesaksforening i over 25 år. Hun var den første kvinne i Trondheim som avga stemmeseddel etter at kvinner fikk stemmerett.

En rekke foretak holdt til i gården i kortere og lengre perioder. Blant dem var kjøpmann Henrik Schnabels vin og kolonialhandel, som kom flyttende fra torvet i 1900, men som ga seg allerede året etter. Ellers var det skreddermester Ole Olsen Møllerops skredderskole i 1903, E. Vinjes syetablissement i 1906, Johan Olaf Prøsch sin forretning og reparasjon av symaskiner i 1907. Trondhjems skoutsalg holdt til i gården inntil de opphørte i 1902, og deretter kom Skofabriken Nidaros utsalg som var i gården minst mellom 1906 og 1916. Marie Høvaag drev i samme bransje som Tandberg 1915-1923, og Marie Brænd hadde Corset-Salon. Dessuten etablerte Arnulf Hoff, som egentlig var gullsmed, slukfabriken Delphin i slutten av 1904, og drev den noen år før han flyttet igjen. Det var en gang mye liv og aktivitet i denne gården nedenfor Stiftsgårdshaven.

Kilder