Furuholmen (tre holmer i Asker og Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Furuholmen er navnet på tre holmer i Vestfjorden:

  • Furuholmen, holme i Bærum, nordvest for Gåsøya. Ble også kalt Ihleholmen, etter advokat Jacob Ihlen, som kjøpte øya i 1872. Solgt fra gården Oust 1858.
  • Furuholmen, holme i Bærum, sør for Borøya. 4,7 dekar. Gitt som gave ved generalforsamlingen til Selskabet til Sandvikens Vel i 1946 av bakermester G. H. Østbye og fru Olava, til minne om hennes avdøde søster, Petra Tjernslie. Navnet viser til tre furutrær som sto på øya, hvor det også var offentlig toalett. Furuholmen er fra 2008 del av Borøya naturreservat.

Like sør for denne holmen ligger Furuskjær, som ble fredet som naturreservat ved kongelig resolusjon 15. desember 1978. 12 dekar. Formålet med fredningen av Furuskjær er å bevare livsmiljøet for plante- og dyrelivet i området, særlig ut fra hensynet til sjøfuglene og deres hekkeplasser. Furuskjær hadde tidligere stor tetthet av hekkende hettemåker og makrellterner. Ved nye tellinger i 2005 var hettemåkene borte, men fjordens største makrellternekoloni (39 par) lå her. Det er ilandstigningsforbud i perioden 15. april–15. juli.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Furuholmen (tre holmer i Asker og Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.