Gamle Hellesund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gamle Hellesund er ei grend og ei tidligere uthavnHelløya i Lillesand kommune. Stedet har i dag få fastboende, men mange av husene er omgjort til ferieboliger.

Det har vært ei uthavn her i mange hundre år, men akkurat hvor lenge er vanskelig å slå fast. I Sverres saga og Baglersagaene, fra perioden 1197–1207, nevnes havna Helgesund, og konteksten plasserer den i dette områder. Det som er usikkert er om dette dreier seg om Gamle Hellesund eller om det viser til Ny-Hellesund i Kristiansand kommune (tidligere i Søgne kommune).

Vi vet sikkert at stedet ble omtalt som Gamle Hellesund allerede på 1500-tallet. Men om dette faktisk betyr at stedet er eldre enn Ny-Hellesund, eller om navngivninga kan være misvisende, det vet vi ikke. På nederlandske kart og i losbøker fra samme land er stedet nevnt som Olde Hil Sont og Gammel Hil Sont. Det siste navnet er spesielt interessant; det antyder at også nordmenn må ha omtalt stedet som Gamle Hellesund så tidlig.

Storhetstida kom i seilskutetida på 1800-tallet, da det var mye trafikk i området. Det ble da oppretta både los- og tollstasjon i Gamle Hellesund.

Litteratur og kilder