Gausvik Uldvarefabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse fra utstillingskatalogen til Harstadutstillingen 1911
Foto: Skannet av Gunnar E. Kristiansen.
Annonse i Folkeviljen 29. november 1918.
Foto: Folkeviljen

Gausvik Uldvarefabrik ble opprettet 1900 av Christian Frederiksen (født 1865), Melbu.

Familien Frederiksen bestyrte handelssted, dampskipsekspedisjon og Melbo hovedgårdMelbu. Samtidig var de agenter for Aalgaards Uldvarefabrik i Rogaland. Agenturet viste seg så lønnsomt at man startet eget spinneri på Melbu i 1892 – Nordland Aktieuldspinderi. Det ble en økonomisk suksess, og for å unngå konkurranse, startet Frederiksen liknende virksomheter i Bodø og i Gausvik. Gausvik ble valgt fordi man kunne utnytte Gausvikelva som kraftkilde og fordi Sør-Troms var et forholdsvis folkerikt område. Fallrettighetene til Gausvikvassdraget hadde Fredriksen ervervet av grunneierne i Gausvik og Haukebø.

På midten av 1800-tallet var det blitt etablert et relativt stort møllebruk i Gausvik. Ullvarefabrikken ble reist ved mølla, og i 1900 – samme år som ullvarefabrikken startet – overtok Fredriksen mølla.

Fabrikkbygningen var av tre i 2,5 etasjer, 43 m lang og 16,5 m bred. I tillegg ble det satt opp et murbygg på ca. 39 kvm som ble brukt til fyring og farging. Tre turbiner med vann fra Nedre fossefall ga kraft til mølla, vevstoler og maskiner samt lys.

Gausvik Uldvarefabrik hadde to sett spinnemaskiner og åtte vevstoler. Produksjonen bestod hovedsakelig av dress- og drakttøy av ull samt sjal og pledd. Fabrikken ble ingen god forretning for Fredriksen, men den skaffet arbeidsplasser for ca. 20 personer, og kraftverket hadde seks faste stillinger. Virksomheten skapte velstand i Gausvik, og det ble etablert kai, poståpneri og butikk på stedet.

I 1915 overtok Harstad Elektrisitetsverk fallrettighetene og kraftproduksjonen for å sikre fremtidig økning av strømtilførsel til byen.

Slik rapporterte avisa Nordlys 11. mars 1983 da politikerne ville fjerne ullvarefabrikken - for å gi plass til en større park.

2. april 1948 brant fabrikken ned, og noe av produksjonen ble flyttet til Harstad Uldvarefabrik i Storgaten 10-12. Det ble bygd nytt ullvaskeri og fabrikk i Havnegata, som ble innviet i 1956. Men tida arbeidet ikke for ullspinnerier, og i 1965 – etter 65 års drift – var det slutt, fabrikken gikk konkurs.

Kilder