Georg Carl Christian Wedel Prahl
Georg Carl Christian Wedel Prahl (født 28. september 1798 på Dømmesmoen i Øyestad ved Grimstad, død 29. mars 1883 i Alver i Alversund) var en offiser og industrigründer. Prahl ble tatt opp på Krigsskolen i Christiania i 1809 og ble etter fullført utdanning utnevnt til sekondløytnant i Det norske Jegerkorpset i 1815. Georg Prahls karriere som offiser varte med korte avbrudd i mer enn 60 år, men i dag huskes han først og fremst for sin innsats i den første industrielle fasen av Bergens næringsliv.
Militær karriere
Etter Krigsskolen tjenestegjorde han som sekondløytnant fram til 1818. Etter fem år på vartpenger flyttet han i 1823 til Bergen, hvor han ble premierløytnant i 1825 og i 1837 kaptein og sjef for Nordhordlandske kompani av Bergenske Musketerkorps. Han var senere sjef for ulike hæravdelinger knyttet til Bergenhus festning fram til han 1878 fikk avskjed med pensjon. Prahl var en dyktig offiser, men vanskelig å samarbeide med, noe som gjorde at han kom på kant med sine overordnede, noe som førte til rettssaker og sågar arrest.
Prahl som litograf
I 1827 etablerte han et stentrykkeri i Bergen. Dette var det første trykkeriet i sitt slag i Bergen, og det andre i hele landet. Før dette ble nedlagt i 1864 hadde han publisert en rekke litografiske bilder og notetrykk, bl.a. ti nummer av et musikalsk periodikum ved navn Apollo, i 1840. Han var også utgiver av flere norgeskart, atlas og et praktverk om norske nasjonaldrakter. Ved litografiene av nasjonaldrakter og bondedrakter arbeidet Prahl nært sammen med kunstnere som Jacob Mathias Calmeyer, Joachim Frich, Johan F. L. Dreier og Hans Leganger Reusch. Litografiene av bergenske allmenninger baserte seg utelukkende på originaltegninger av Dreier, mens Johan Ludvig Lostings tegninger ble mye brukt ved litograferingen av landskapsbilder og portretter.
Han startet i 1841 også et boktrykkeri og en bokhandel, men disse ble lite lønnsomme, og 1846 solgte han trykkeriet til Frands Dekke Beyer (senere under sønnen Fredrik Beyer til firma F. Beyer).
Prahl Støperi
Georg Prahl grunnla Bergens første jernstøperi våren 1845. Prahl Støperi lå opprinnelig sentralt i byen, i Marken 1-3. For å utvide produksjonen ble virksomheten flyttet til Tørrisneset på Laksevåg. For å skaffe kapital solgte Prahl støperiet i Marken til Wingaard Jernstøperier i 1855. Det nye støperiet, Laxevaag Værk, ble samtidig etablert. Laxevaag Værk ble solgt i 1882. Firmanavnet og varebeholdningen ble kjøpt av kjøpmann Christoffer Faye Huun og ingeniør Niels Henrik Brun som anla et støperi på gården Stranden på Laksevåg under navnet Laxevaag Værk (Huunværkene).