Gisund kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gisund-kystlag-tegning.png

Gisund kystlag i Senja kommune har sitt tilhold på Gibostad, men som navnet tilsier, ønsker laget å være et kystlag for alle kystkulturinteresserte langs hele Gisundet og tilstøtende områder. Kystlaget ble opprettet i 2010, er medlem av Forbundet KYSTEN og teller 31 medlemmer.

Gisund kystlag tok i 2010 opp et lån på 750 000 kroner i lån og siden har de lagt ned over 10 000 dugnadstimer for å sette istand hus og brygge i det gamle senteret i Gibostad. Da kystlaget hadde kjøpt opp tusen kvadratmeter fordelt på flere etasjer og flere bygninger, fulgte det med støtte på 800 000 kroner fra Riksantikvaren.

Litt historie om Gammelbutikken

Hjalmar Nergaard drev alminnelig landhandel, postkontor, skipsanløp og gårdsbruk i Vangshamn (Skarsvåg) fra rundt 1910 etter å ha fått kjøpe gården Solhaug. Han hadde startet virksomheten rett over bukta på Vang etter å ha flyttet dit fra Kvæfjord med kone og et lite barn i ca. 1900.

I 1918 bygde firmaet butikk med pakkhus (brygge) på leid grunn på Gibostad, der han drev en filial i samme bransje som ved hovedbutikken på Vang. Bygningene på Gibostad kostet cirka 20 000 kr, og drifta her gikk stort sett med underskudd. Filialen ble derfor solgt for 13 000 kr i 1924 etter å ha svekket hovedfirmaet. Kommunikasjonen mellom butikkene skjedde med båt, og filialen klarte han ikke å ivareta – kanskje også fordi han ble sterkt skadet om bord en lokalbåt i 1910. Hjalmar døde i 1925 i en alder av 50 år, og etterlot seg enke og 10 barn. Firmaet og gården i Vangshamn ble drevet videre av enken og de eldste barna.

Albert Kristiansen overtok butikkbygningen med kai i 1925, og fortsatte drifta av butikken. Sønnen Asbjørn overtok etter hvert det som gikk under navnet «Kristiansenbutikken», og drev handel frem til butikken ble nedlagt i 1980.

Gisund kystlag begynte først å gå løs på Gammelbutikken med tilhørende kai og brygge i 2010. Gammelbutikken er nå ferdig restaurert utvendig og brukes til arrangementer.

Kilder og litteratur