Gjøglervognen (22. august 1953)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Museth ledet orkestret
Foto: Sverre Rydju

Gjøglervognen var en programpost, som gikk på NRK radio fra 1948 til 1959. Ansvarlig for programmet var Leif Rustad. Det var i dette programmet at Sidsel Ryen og «Den syngende husmor fra Lørenskog», Elisabeth Granneman, ble kjent for de norske lytterne.

Opplegg

Kringkastingens folk avla visitter på ulike kanter av landet, dro rundt med sin vogn som andre «gjøglere» og etablerte et studio på de stedene som de besøkte. NRK forsøkte å skape en morsom aften ved hjelp av krefter som den selv brakte med seg og de kreftene som den kunne få tak i på stedet.

«Gjøglervognen», som kunne høres på NRK radio lørdag 22. august 1953 mellom klokka 19:40 og 20:40, ble sendt fra Munken i Larvik. Sangeren Ingeborg Cook (1915–2003) var brakt med fra Oslo, men hun hadde en sterk tilknytning til Larvik. Hennes mor var fra Vestre Halsen og søster av industrimannen Ludvik Isachsen. Kreftene, som NRK hadde fått tak i på stedet, var medvirkende fra Larvik dramatiske selskap («Dramaten»).

Billettsalget

Forhåndssalget av billetter til «Gjøglervognen» begynte om middagen tirsdag 18. august 1953 hos Joh. Preutz Boghandel, hvor «Dramaten»-medlem Ole Jørgen Dyring var innehaver. I Østlands-Postens utgave av 19. august 1953 ble det opplyst at det kun var få billetter igjen, og at man regnet med at de ville bli solgt i løpet av dagen. «Det går så det fyker», sa ei dame som avisen snakket med. Østlands-Posten syntes det var hyggelig at Larvik Dramatiske Selskap fikk fullt hus i Munken til denne forestillingen.

Kari Kruse

Da Kruse medvirket i «Gjøglervognen» 22. august 1953, hadde hun ikke stått på scenen på halvannet år. Hun fortalte i et intervju med Østlands-Posten, som stod på trykk i utgaven av 29. august 1953, at hun var så nervøs som hun sjelden hadde vært da hun skulle synge åpningssangen. Kruse sa til NRKs Leif Rustad at hun ikke var verd mange sure silda. «Det skal du ikke by deg om, jeg er også nervøs», svarte han.

Etter at Rustad og «Gjøglervognen» hadde vært i Larvik, spurte han om Kruse kunne tenke seg et engasjement i Oslo. Hun avslo, fordi barna var små og hun ville ikke reise fra dem. Kruse røpet imidlertid følgende i et intervju, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 26. januar 1963:

Det kan vel hende at jeg en gang i blant har angret litt, men så er det dette med Østre Halsen da. Jeg vil nok aldri komme til å trives noe annet sted på kloden.

Omtale

Signaturen —d i Østlands-Posten skrev følgende om Per Museths orkester:

Det er en fornøyelse å kunne bevitne at de festlige rytmene klang i radioens høyttaler – fullstendig europeisk!

Om forestillingen:

Fra første til siste nummer, som delvis var nye, delvis bearbeidet og delvis gamle fine «travere», var det en glede å sitte og høre hvor aldeles utmerket visene ble foredradd og småsketsjene ført fram. Det var av og til virkelig stor visekunst, som man ikke kan vente finere servert av de beste profesjonelle krefter.

ØPs skribent mente at Hans Gjertsen skulle ha ros og heder for sine gode tekster, men var litt skuffet over at Harald Nielsen ikke var å finne på den plass han så vanskelig kunne erstattes, og det var på scenen.

Anmelderen i Tønsbergs Blad var entusiastisk:

Takk Larvik! Programposten i Kringkastingen lørdag kveld med «Gjøglervognens besøk i Larvik» ble en riktig fulltreffer og tjener de flinke amatører i Larvik til ære. Både viser og sketsjer var førsteklasses, og alle de opptredende leverte meget gode prestasjoner. Kort sagt et underholdningsprogram som traff midt i blinken.

Aftenposten var derimot negativ i sin omtale. Signaturen Vivat skrev dette:

«Gjøglervognen» har satt seg til mål å avstreife alle distrikter for å oppspore lokale artister. Det må vel kunne sies at vognen hittil har ført en skrantende tilværelse. Og da den lørdag kom til Larvik, ble det nokså ille. De lokale visene var nesten usannsynlig poeng–løse og umorsomme, selv om de ble fremført med en viss festivitas...

Aftenpostens medarbeider syntes at «Gjøglervognen» etter denne forestillingen burde bli overført til Teknisk museum.

Numre

Tittel Komponist Tekstforfatter / Forfatter Medvirkende
«Byen vår» L. Wolfe Gilbert Hans Gjertsen Kari Kruse m/ork.
«Gjøglerhilsen» Hans Gjertsen Hans Gjertsen
«Lytter 4711» Ukjent Hans Gjertsen Ole Jørgen Dyring m/ork.
«Tidens guder» Zimmermann Hans Gjertsen Knut Sletsjøe m/ork.
«Panama» William H. Tyers Orkestret
«Furulegg-trall» Herman Hermani Hans Gjertsen Jan Svendsen m/ork.
«Lyckan» Martin Koch Martin Koch Ingeborg Cook m/ork. akk.
«Kunstig føde»
(sketsj)
Hans Gjertsen Ole Jørgen Dyring og Kåre Kristiansen
«På bytur» Ukjent Hans Gjertsen Kari Kruse og Jan Svendsen m/akk.
«Jensemann» Olav Tufte Olav Tufte Olaf Siqveland m/akk.
«I Don't See Me» Weiss Orkestret
«Gregory-saken»
(sketsj)
Ukjent Ole Jørgen Dyring, Olav Siqveland, Arne S. Gjærum, John Nilsen
«Du sollst der Kaiser meiner Seele sein» Robert Stolz Fritz Grünbaum
Wilhelm Sterk
Ingeborg Cook m/akk.
«Guttane fra isen» Lasse Dahlquist Arne Svendsen (Sandefjord) Knut Sletsjøe m/ork.
«The Noble Art» Hans Gjertsen Kåre Kristiansen
«Gunda fra Go'n» John Philip Sousa Karl Andresen Kari Kruse m/akk.
«Seven Lonely Days» Earl Shuman Orkestret
«Bærpellerane» Arr.: Per Museth Ukjent Ole Jørgen Dyring m/akk.
«Finale» Marty Gold Hans Gjertsen Alle m/orkestret

Kilder