Glitre (vann i Buskerud)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Glitre
Basisopplysninger
Areal: 3,68 km²
Høyde: 358 moh.
Vassdrag: Glitra/Lierelva
Kommune: Modum, Øvre Eiker, Drammen, Lier
Fylke: Viken
Koordinat: 59°51′46″ N 10°3′39″ Ø
Kart over bosettinger ved Glitre i 1923, hentet fra Drammens og Oplands Turistforenings årbok 1923

Glitre er et skogsvann i området Finnemarka i tidligere Buskerud fylke (fra 1. januar 2020 i Viken fylke). Det meste av vannet ligger i kommunene Lier og Modum, men litt av det ligger også i Øvre Eiker og Drammen. Vannspeilet ligger 358 moh. Innsjøen har et volum på 112 millioner kubikkmeter, dekker et område på 3,68 km² og har et nedbørsfelt på fire kvadratkilometer.

Glitre er drikkevannskilde for flere av de omkringliggende kommunene, nemlig mesteparten av Drammen og Lier samt Røyken i Asker kommune, og til og med Frogn på andre siden av Oslofjorden. Til sammen ca. 104 000 personer. Glitre vannverk kom i drift i 1981. Aass Bryggeri i Drammen selger dette vannet som kildevannet Glitre.

Glitre ligger i en sirkelformet nedsynkning i terrenget, en såkalt kaldera. Kalderaen er en kollapset sentral del av en vulkan, og er et slags krater med diameter over 1 km. Glitrevannskalderaen er en av de største, ca 10 x 16 km, og den nordligste av en rekke kalderaer som ble dannet omtrent samtidig i den såkalte Osloriften. Oppsplittingen av Osloriften avtok for ca. 275 millioner år siden, og vulkanene ble færre. Den største vulkanske aktiviteten var i den sør-vestre delen av Glitrevannskalderaen, og det er der Eiker ligger i dag.

Dikt om Glitre

Solstrålen

Av Trygve Flattum (d. 1961), Fra samlingen: I skogens favn, 1948.

Det leker en stråle bak skyen grå,
høyt, høyt over Glitres bølge--
på eventyr vil den i eterens blå
og spørom noen vil følge.

Straks svares det ja,
et jublende ja,
tusener stråler sitrer:
"Gå foran du,
vi følger deg nå,
dithen dine sporer gnistrer--"

Lykkelig seilte den gyldne gnist
ut i den vide verden.
I syd og i nord,
i øst og i vest,
i virvlende dans gikk ferden--

Det funkler en stråle på Glitres bølge,
snart vil det tusen på tusen følge.

Kilder

  • Wikipedia bokmål/riksmål
  • Nedre Eikers underjordiske skatter. Utg.2004. (Red.: Jørn Hurum, Merethe Frøyland, Ørnulf L. Nordli, Randi Stensmyren og Reidar Andresen)
  • Diktet Solstrålen hentet fra: I skogens favn, dikt og fotografier fra Drammensmarka og Bragernesåsen av Trygve Flattum (1948)