Globus Maskinfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Felleskjøpet kjøpte Globus i 1917. Detalj fra et treskeverk (no. 537) som ble brukt på Kallrustad-gardene i Østre Toten.
Foto: Trond Nygård (2009)
AS Globus produkter.
Foto: Aslak Kittelsen (2013)

Globus Maskinfabrikk, nå Globus AS, ligger i Brumunddal i Ringsaker kommune. I 1911 ble "Aktieselskapet Treforedlingen Globus" stifta, et selskap der Nils Ambli skjøt inn rundt 40 % av kapitalen. Ambli skulle bli bedriftens daglige leder fra grunnlegginga og fram til 1955.

I 1913 begynte produksjonen av treskeverk, og samtidig ble bedriftens navn endra til A/S Globus Maskinfabrikk. Det var nettopp treskeverka som skulle gjøre bedriften kjent i landbrukskretser. Globus' hovedkonkurrent gjennom mange år var Edv. Bjørnrud, som også holdt til i Ringsaker.

I 1917 kjøpte Felleskjøpet Globus og Gjøvik støperi. Det var importproblemene under verdenskrigen som gjorde at Felleskjøpet ønska å produsere landbruksmaskiner sjøl. Brødrene ØveraasenGjøvik hadde to år tidligere kjøpt halvparten av Globus, og gjorde gjennom salget til Felleskjøpet en svært god forretning. Felleskjøpet skulle derimot få merke problemene i mellomkrigsåra, og i flere år gikk drifta med underskudd.

Nils Ambli kjøpte Globus i 1937, men solgte videre til Kverneland i 1955. På den tida ble produksjonen av høysvanser starta. Seinere ble produktspekteret utvidet til såmaskiner, skålharver, gjødselspredere, steinplukkere og steinriver. På det meste var det 120 ansatte ved bedriften.

Internasjonalisering av Kverneland-konsernet førte i 1987 til at Globus AS ble nedlagt. Kverneland overførte i 1988 produksjonsrettighetene på steinutstyret, Hokus snøfresere og Gallus Plesner trimutstyr til de nye eierne, Reidar O. Larsen og Bjørn Witsø.

Nåværende eier, Helge Nordahl Hagen, har siden 1996 eid og drevet Globus Mekaniske Produkter AS, nå Globus AS. I 2010-åra produserer bedriften fortsatt steinplukkere og steinriver, men også snøfresere, tromler, steingrepp, rundballegafler og slodder. I tillegg lager de gravemaskinutstyr.

Kilder og litteratur

  • Espeli, Harald: Edv. Bjørnrud og landbruksmaskinbransjen 1908-1988, se bl.a. s. 50-52 og 283-284.
  • Hjemmeside (besøkt 20. november 2013)
  • Opplysninger fra Cecilie Ambli (Nils Amblis oldebarn), 16. august 2011.